Bilećanin Zdravko Milidragović tri decenije izrađuje skulpture koje pronalazi u prirodi: Pod rukom čujem kako drvo diše

Kada se počeo baviti izradom skulptura od drveta, koje pronalazi u prirodi, ovaj trebinjski umjetnik nije ni slutio da će u svoj najomiljeniji hobi ugraditi trideset godina života

Zdravko Milidragović iz Bileće, još kao dječak počeo je izrađivati skulpture od drveta. Za razliku od drugih skulptora on svoja umjetnička djela pronalazi u prirodi. Za tri decenije, u potrazi za „umjetninama“, pregazio je kilometre i kilometre po bespućima i šumama i izradio na stotine rukotvorina nesvakidašnjih oblika i umjetničke ljepote. Kaže:

– Možda nikada neću saznati konačan broj urađenih skulptura, jer mnoge su danas rasute po bijelom svijetu, daleko od očiju ali nikada daleko od mog srca. Kako godinama radim sa drvetom, volim reći kako pod mojom rukom čujem kako drvo diše!

 Učio iz prirode

Zdravko ističe da je mnoge skulpture, koje je pronalazio u šumi, izvajala ruka prirode. Trebalo je samo malo dorade, a za to treba imati preciznu ruku i sokolovo oko, i onaj osjećaj da se svemu date završni oblik kako bi iz drveta bljesnuo lik čovjeka ili neke životinje – veli ovaj iskusni skulptor istakavši kako je, još kao dijete, naučito „čitati“ tajne ove umjetnosti „učeći od prirode.“ Kazuje:

– Pripadam samoukim skulptorima, školu sam naučio u prirodi, a mnogi poznati likovni umjetnici ove branše ne štede riječi pohvale kako su neke moje rukotvorine

mala remek djela koja bi poželjele i velike izložbe.

  “Pijačna izložba”

Bilećkog skulptora najčešće možete sresti subotom na trebinjskoj pijaci. Nemali broj posjetilja njegove “pijačne izložbe” budu kupci neke od njegovih skulptura koje su dospjele čak do Amerike i Australije.  Zdravko pojašnjava:

– Kao umjetniku puno mi pomažu ovdašnji mediji, ali  i novinari u prolazu kroz Trebinje. Napišu ponešto i eto meni reklame. Mnogi se slažu da sam od onih majstora čije rukotvorine su svaka za sebe jedinstvena. Dakle, svaka je za sebe jedinstven unikat.

Od mistike do stvarnosti

Najmanje skulpure koje je Zdravko pravio su oko 20 centimetara, a najveće oko metar i po. Kaže:

– Najveća skulptura koju sam napravio bila je kamila, koja se okretala na postolju, a u galeriji rukotvorina mogu se naĆi razne umjetnine zanimljivih oblika, od mistike do stvarnosti, među kojima su neke dobile nazive po vrstama životinja, odjevnim predmetima, poljoprivrednim alatkama itd.

 Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba