Bila je talenat za hvatanje bogatih muževa: Udavala se 9 puta, nadmašila starlete! (FOTO)

Od skromnih mađarskih korijena na koje je uvijek bila ponosna, do luksuznog života kojem teže sve današnje starlete – tako je tekao život nedavno preminule Za Ze Gabor

U ponedjeljak je u 100. godini umrla Za Za Gabor, američka glumica čije filmove malo ko zna, ali bila je poznata po glamuru i uticajnim i bogatim muževima. Žena koja se s pravom može nazvati prvom trendseterkom ili selebritijem u svijetu. Rođena je u Mađarskoj početkom februar 1917. kao drugo dijete u porodici siromašnog vojnika. Iz Budimpešte je pobjegla 1944. nakon što su nacisti ovladali gradom, i to zahvaljujući poznanstvu s tadašnjim portugalskim ambasadorom, da bi na kraju završila u SAD-u. Zgodna plavokosa djevojka zaputila se u Holivud gdje je, a šta drugo, pokušala da ostvari svoje glumačke ambicije. I djelimično je u tome uspela. Pojavila se u desetak filmova, ali nijedan od njih nije postigao poseban uspjeh, osim “Mulen Ruža” u kojem je imala jednu od uloga. Ostali filmovi, poput “Priče o tri ljubavi” ili “Frankenštajnova baba Tili” nisu nikada mogli da se pohvale većim uspjehom.

Ako i nije imala uspješnu glumačku karijeru, talenat za hvatanje bogatih muževa niko nikada nije uspio da joj ospori. Za Za Gabor udavala se devet puta. Sedam brakova završilo je razvodom, jedan od njih je sudski poništen. Svaki put Za Za je našla dobru partiju, a nakon braka najčešće bi imala znatno povećan račun.

Brak od jednog dana

Prvi suprug bio joj je Burhan Asaf, turski intelektualac i političar, s kojim je u braku bila četiri godine. Odmah potom ubola je svoj prvi bračni dobitak. Udala se za Konrada Hiltona, američkog hotelijera i osnivača lanca hotela Hilton, pradedu sadašnje trendseterke Paris Hilton koja joj je slična po životnom stilu. Brak je trajao pet godina, a nakon razvoda tvrdila je da je Hilton želeo potpuno da je promijeni, ne vodeći o njoj računa.

“Ignorisao je moje porijeklo, hteo je da istrgnem svoje mađarske korijene iz sebe. Uskoro sam shvatila da je brak s Konradom značio i moj rastanak sa slobodom, morala sam potpuno da mu pripadnem”, rekla je Za Za. Nije dugo bila usamljena, treći muž postao joj je poznati glumac Džordž Sanders.

Nakon toga udala se za Herberta Hatnera, investicionog bankara, ali nije joj odgovarao jer ju je naučio da ne radi. Obasipao ju je bogatstvom, a to joj je smetalo pa se od njega rastala nakon četiri godine.

Istog mjeseca se udala za Džošuu Kosdena, a od njega se razvela takođe nakon četiri godine.

Sljedeći suprug bio joj je Džek Rajan, tvorac lutke Barbi, s kojim je u braku bila tek nešto više od godinu dana. Potom je sedam godina bila u braku s Majklom O’Herom.

Nakon razvoda udala se za meksičkog advokata Felipea de Albu, a brak s njim trajao je samo jedan dan, od 13. do 14. aprila 1983. Brak je poništen jer razvod s prethodnim suprugom još nije postao zvaničan.

A kad su već poništili brak, Za Za Gabor nije htjela s istim čovjekom pred matičara i drugi put. Jednostavno, više joj nije bio zanimljiv. Deveti, posljednji suprug s kojim je ostala do svoje smrti bio je Princ Frederik fon Anhalt, američki poslovni čovjek i milioner, 30 godina mlađi.

Za Za Gabor osigurala je sebi vrlo ugodan život, kakav pokušavaju da vode hiljade žena širom svijeta. I malo kojoj od njih to uspijeva na duge staze jer sve zasnivaju na svom izgledu koji je prolazan, za razliku od Za Ze koja je sve temeljila na svojoj pojavi i ličnosti.

Poznati reditelj Džon Hjuston divio se starleti smatrajući kako ona ima ono nešto.

“Za Za je jedinstvena. To je žena s dvora Luja XV koja je na neki način dospela do 20. vijeka”, tvrdio je Hjuston. Umrla je manje od dva mjeseca pre 100. rođendana, za koji je, uprkos zdravstvenim problemima, imala velike planove. (stilkurir)