Bijelim lukom, koprivom i kamilicom do čiste i sjajne kose

Postoje razni tipovi kose, ali će se sigurno sve žene ovog svijeta složiti da ništa nema gore, ružnije ni pogubnije za žensku ljepotu od – masne kose. Poklanjamo vam nekoliko prirodnih savjeta, koji će vam sigurno biti od koristi

Prema iskustvima, najbolji preparat za masnu kosu je sirće od jabuka. Poslije pranja, u posljednju vodu treba dodati jednu šoljicu sirćeta.. Prednost ovog preparata je što održava na normalnom nivou bazno-kiselu ravnotežu kose. Istovremeno kosi daje sjaj i lepršavost.

Potrebno je 100 grama lista koprive i jedan litar vode. Priprema: oprano lišće koprive kuhajte do ključanja, skinite s vatre, malo ohladite i odmah koristite za pranje kose. Upotreba: kosu prati bar dva puta sedmično, ljeti i svakodnevno. Za kratko vrijeme ozdraviće i postati lepršava.

Potrebno je 30 grama lista koprive i 300 grama alkohola (65%). Priprema: suho lišće koprive potopite u alkohol i ostavite da stoji sedmicu dana na tamnom mjestu, procijedite i koristite ovu zelenu tečnost za liječenje masne kose. Upotreba: u vodu u kojoj perete kosu uvijek sipajte po 50 gr rastvora. Vremenom masnoća nestaje i kosa se izliječi. Dobro je da kosu perete bar jednom sedmično.

Potrebno vam je 20 grama bijelog luka, 10 grama kamilice, 10 grama ruzmarina, 15 grama  lavande i 350 grama alkohola (65%).  Priprema: istucajte bijeli luk, dodajte isitnjeno bilje, stavite u teglu, nalijte alkoholom i ostavite na hladnom i tamnom mjestu bar 10 dana. Procijedite i koristite za liječenje masne kose.
Upotreba: ovaj losion odlično je sredstvo za liječenje masne kose, posebno one koja opada. Korijen kose svako veće izmasirajte komadićem vate namočenim u rastvor. Poslije toga kosu operite biljnim šamponom.