Bijeli luk: Prirodni borac protiv parazita, glista, raka…

Bijeli luk snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, dokazan je antibiotik i često se upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa. Čestim konzumiranjem se smanjuje rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnja antitijela u organizmu, potvrđeno je da djeluje protiv ćelija tumora, otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje…

Vjerovatno je suvišno reći da je bijeli luk (Allium sativum) od davnina poznat kao vrlo moćan prirodni lijek.

Poznato je da su stari Egipćani, u vrijeme građenja piramida, svojim robovima često davali bijeli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.

Bijeli luk je glavni sastojak starog tibetanskog lijeka čiji je recept zapisan prije više od 2.000 godina. Tokom istorije, za vrijeme ratova u svim krajevima svijeta, i kad god je vladala glad i nemaština, bijeli luk je bio značajna namirnica i lijek protiv mnogih bolesti. Crni hljeb, bijeli luk i kiselo mlijeko su osnovne namirnice stogodišnjaka sa Kavkaza. Istraživanja u Japanu još prije dva vijeka potvrdila su pozitivan učinak bijelog luka na beri-beri.

Naša narodna medicina takođe veoma cijeni ovu biljku, tako da se često nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lijekova na biljnoj bazi.

Danas savremena medicina naučnim istraživanjima samo potvrđuje sva ranija saznanja u vezi ove biljke do kojih je čovječanstvo došlo kroz vjekovna iskustva prenošena sa koljena na koljeno. U apotekama širom svijeta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi bijelog luka, koji se primjenjuju kao pomoćna ljekovita i preventivna sredstva.

ŠTA SVE LIJEČI BIJELI LUK?

Na prvom mjestu bijeli luk snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga, ova biljka je dokazan antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem bijelog luka smanjuje se rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnja antitijela u organizmu. Potvrđeno je da djeluje protiv ćelija tumora, pa je korisno pomoćno prirodno sredstvo za liječenje raka. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Vjerovali ili ne, bijeli luk čak otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje, zahvaljujući mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci.

Bijeli luk djeluje protiv crijevnih parazita, tako da osobe koje ga redovno konzumiraju teško mogu da obole od parazita u crijevima. Lambrija (parazitarna bolest crijeva) se uspješno liječi uz pomoć svježeg bijelog luka i to za svega nekoliko dana. On je, takođe, veoma moćan borac protiv gljivičnih infekcija.

Bijeli luk upotrijebljen u malim količinama kao dodatak jelima koja izazivaju gasove (pasulj, grašak…) umanjuje nadimanje stomaka. Inače, odličan je antioksidans, usporava proces starenja i efikasno štiti od mnogih hroničnih oboljenja, katarakte, bronhitisa, Parkinsonove bolesti.

Interesantno je reći da bebe prilikom dojenja popiju veću količinu mlijeka ukoliko je majka malo prije dojenja konzumirala bijeli luk. Pri tom neće izazvati dodatne neželjene grčeve kod bebe. Ova informacija može biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i nedovoljno sisaju.

Na samom početku gripa ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva čena bijelog luka. Ova biljka efikasno ubija bakterije, viruse i gljivice, pa može u startu spriječiti dalji razvoj bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, opet će pomoći bijeli luk, jer je snažan antibiotik, olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

Bijeli luk posjeduje ljekovita svojstva kako u svježem, tako i u kuvanom obliku, a važno je znati da se protiv parazita, gljivica, virusa i bakterija preporučuje upotreba svježeg bijelog luka. U kuvanom obliku daje najbolje rezultate za zaštitu krvnih sudova, protiv infarkta i tromboze, dok se ukiseljen bijeli luk preporučuje kao zaštita od raka.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!