“Bijela smrt”: Previše soli u organizmu oštećuje mozak

Ljudske dnevne potrebe za kuhinjskom soli iznose oko 5 g, no suvremenim načinom života unosimo u tijelo nekoliko puta veću količinu. Prekomjerna uporaba soli može izazvati neke bolesti. Povišen unos soli povezuje se s povišenim pritiskom, razvojem osteoporoze, a vjeruje se da stradavaju i bubrezi. Stoga stručnjaci preporučuju da se unos soli ograniči na 6 g dnevno i da se pripazi na skrivenu sol koja se nalazi u tvrdim sirevima, umacima, kruhu, juhama iz vrećice i kukuruznim pahuljicama.

Studija koju su objavili znanstvenici sa Sveučilišta u Georgiji (SAD) otkriva iznenađujuće nove informacije o odnosu između aktivnosti neurona i protoka krvi duboko u mozgu, kao i o tome kako na mozak utječe konzumacija soli.

“Kada jedemo puno soli, naše razine natrija ostaju povišene dugo vremena. Vjerujemo da je hipoksija mehanizam koji jača sposobnost neurona da reagiraju na trajnu stimulaciju soli, omogućujući im da ostanu aktivni dulje vrijeme”, kaže neuronaučnik Javier Stern.

Nalazi postavljaju zanimljiva pitanja o tome kako hipertenzija (visoki pritisak) može utjecati na mozak. Vjeruje se da između 50 i 60 posto hipertenzije ovisi o soli, što je potaknuto prekomjernom konzumacijom soli.

Važno upozorenje
Istraživački tim planira proučiti taj inverzni neurovaskularni mehanizam spajanja na životinjskim modelima kako bi utvrdio pridonosi li patologiji hipertenzije ovisne o soli. Osim toga, nadaju se da će iskoristiti svoj pristup za proučavanje drugih područja mozga i bolesti, uključujući depresiju, pretilost i neurodegenerativna stanja.

“Ako hronično unosite puno soli, imat ćete hiperaktivaciju vazopresinskih neurona. Taj mehanizam tada može izazvati pretjeranu hipoksiju (nedostatnu količinu kisika u stanicama i tkivu), što bi moglo dovesti do oštećenja tkiva u mozgu. Ako možemo bolje razumjeti taj proces, možemo osmisliti nove ciljeve za zaustavljanje ze aktivacije ovisne o hipoksiji i možda poboljšati ishode ljudi s visokim krvnim pritiskom ovisnima o soli”, zaključuje Stern.