Bijela kafa naših baka i djedova: Zašto je cikorija dobra za nas?

Smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, pomaže pri mršavljenju, a i dobar je sedativ pa se preporuča onima koji imaju problema sa spavanjem.

Ovu biljčicu sigurno ste svi u životu vidjeli, na poljima, po nasipima. Raste kao korov, a pažnju svakog pogleda privuče svojom neobičnom nijansom svjetloplave boje. Riječ je o cikoriji ili vodopiji, a nekad je kod nas bila jako popularna.

Za one koji se ne sjećaju, naše bake i djedovi i prabake i pradjedovi često su pili bijelu kafu. Ali ne kakvu je danas pijemo, kafu s mlijekom, već cikoriju koju su nazivali bijela kafa.

Divku i Bianku možete kupiti samo od cikorije ili kombinacije cikorije i ječma. Obje verzije su dobre, a Divka je meni osobno puno ukusnija i bolja, ima nekako puniji okus. Priprema se poput kafe, dok je Bianka instant verzija.

Zašto bi uopće pili cikoriju? Cikorija je vrlo zdrava biljka koja se već stoljećima koristi kao prirodni lijek. Ublažava probavne probleme, uključujući žgaravicu i refluks želučane kiseline jer sadrži inulin koji je jak probiotik, prenosi Punkufer.

Smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, tako da smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. Ima antiupalna svojstva koja djeluju na smanjenje bolova kod artritisa. Osim toga pomaže pri mršavljenju, a i dobar je sedativ pa se preporuča onima koji imaju problema sa spavanjem. Čisti organizam.

Usto, cikorija je i odličan izvor minerala i vitamina, a sadrži cink, magnezij, mangan, kalcij, željezo, folnu kiselinu, kalij i vitamine A, B6, C, E i K.

Kao zamjena za kafu koristi se korijen cikorije, a njeni listovi specijalitet su u kuhinjama svijeta, iako im je okus poprilično gorak. Koristi se u talijanskoj, španjolskoj, grčkoj i turskoj kuhinji. U Italiji se najviše koristi kao dodatak tjestenini, a u drugim kuhinjama ide uglavnom uz meso. Koristi se i kod nas uglavnom za salatu, no koriste se manje gorke sorte.

Komentari

komentara