Biće vaše omiljeno jelo: ZAPEČENI KELJ S MLJEVENIM MESOM

Čak i oni koji nisu ljubitelji kelja, biće oduševljeni. Ako ga spremite na ovaj način, zasigurno će zapečeni kelj s mljevenim mesom postati omiljeno jelo u vašem domu. Tražiće se „porcija više“.

Sastojci : 800 g kelja, 1 glavica crvenog luka, 250 g mljevenog mesa, 5 kasika riže, so, biber, 1 čaša kisele pavlake, 3 jaja, mrvice hljeba, margarin, ulje

Očišćenu glavicu kelja isjeći u četvrtine i kratko obariti. Na pola obaren kelj isjeći na rezance.

Jednu glavicu sitno isjeckanog crvenog luka propržiti na ulju pa dodati mljeveno meso i još kratko propržiti.

U slanoj vodi na pola obariti rižu. Potom rižu ocijediti i dodati u rezance kelja, dodati i proprženo meso, malo soli, bibera, kiselu pavlaku i žumanca. Sve dobro sastaviti i dodati bjelanca umućena u čvrst snijeg. Sve dobro sjediniti u ujednačenu smjesu.
Smjesu za zapečeni kelj s mljevenim mesom istresti u podmazan i hljebnim mrvicama posuti pleh. Izravnati pa odozgo narezati tanke ploske margarina. Zapeceni kelj s mljevenim mesom se peče 45 minuta u rerni zagrijanoj na 200°C.

Gotov, topao zapečeni kelj s mljevenim mesom može da se posluži uz kiselu pavlaku, kiselo mlijeko ili jogurt.