Bezazleni simptomi koji mogu da ukazuju na rak mozga

Pacijenti koj isu učestvovali u ovom istraživanju otkrili su da su neke promjene prošle nezapaženo kao što je lošija koncentracija, glavobolja i prosto neobičan osjećaj u tijelu


Ljudi koji su imali problema sa rakom mozga, mogli su da izbjegnu veće komplikacije samo da su na vrijeme reagovali kada su se pojavili prvi simptomi bolesti, a na koje oni nisu obraćali pažnju.

Od podrhtavanja ruku dok pijete kafu ili čaj, do potrebe za drijemanjem posle ručka, pacijenti koji su imali rak mozga otkrivaju sve skrivene simptome opasne bolesti.

Istraživanje u kome je učestvovalo 39 pacijenata sa rakom mozga otkrilo je koliko skriveni i bezazleni simptomi mogu biti, uz mnogo toga što prođe nezapaženo poput povremenog gubitka pamćenja i gubitka ravnoteže.

Mnogi su mislili da će doktori da ih posmatraju sa podsmijehom ako im kao simtome navedu trapavost. Neki od njih nisu potražili pomoć na vrijeme jer su bili prezauzeti poslovnim i porodičnim obavezama.

Prognoze za rak mozga su loše, sa samo 40 odsto pacijenata koj iuspiju da prežive godinu dana nakon uspostavljanja dijagnoze i 20 odsto onih koji prežive 5 godina. Postavljanje dijagnoze ide veoma sporo, jer u prosijeku jedan pacijent tri puta posjeti ljekara opšte prakse prije nego bude upućen specijalisti.

Pacijenti koji su učestvovali u ovom istraživanju otkrili su da su neke promjene prošle nezapaženo kao što je lošija koncentracija, glavobolja i prosto neobičan osjećaj u tijelu. Manje su bili zainteresovani za neke aktivnosti, njihove veze i odnose sa ljudima, posao i hobi. Nikada ove stvari nisu smatrali simptomima.

Jedna starija pacijentkinja rekla je da je primjetila da joj ruka podrhtava dok je pila čaj, ali da tome nije pridavala značaja. Jedan od pacijenata rekao je da se sjeća kako je prao ruke u lavabou kada je glava počela sama od sebe da mu pada i prije nego je shvatio šta se dešava bio je skroz nagnut nad lavaboom.

Mnogi su izbjegavali da se jave ljekaru jer su njihovi simptomi njima samima bili smiješni.Pacijentkinja koja je u 50-im godinama primjetila je da joj je posle ručka neophodna drijemka, ali je mislila da je to nekako povezano sa godinama.

Tačno je da sve manje vremena imamo za sebe, ali nemojte da bilo kakve promjene u ponašanju i tijelu gurate ispod tepiha i pripisujete stresu. Kada primjetite nešto neuobičajeno javite se vašem ljekaru koj iće procijeniti da li trebate da se javite specijalisti.