Beskrajna ljubav djeda Fuata: Sedam godina brine o supruzi oboljeloj od Alchajmera

Fuat Özkan, osamdesetčetverogodišnji muškarac iz Trabzona, pokazuje svijetu pravo značenje fraze ‘u dobru i zlu’ brinući se za svoju nepokretnu suprugu.
Prije devet godina, Fuatovoj supruzi, šezdesetogodišnjoj Nazmiji, dijagnozirana je Alchajmerova bolest. Djed Fuat se žestoko borio za liječenje Nazmije i uvijek je bio uz nju od uspostavljanja dijagnoze.
Nazimije se od prije sedam godina snalazi na postelji i od tada, Fuat se trudi da zadovolji sve njene potrebe. Svako jutro on se rano budi kako bi klanjao sabah-namaz i pripremio injekcije svojoj supruzi.
Njegova supruga, sa kojom je već 60 godina u braku, ne može više da govori, ali Fuat joj uči Kur’an i oni zajedno dove.
Pokušavajući da zadrži suze dok govori o Nazmije, Özkan je kazao kako neizmjerno voli svoju suprugu i da su proveli zajedno jako sretne dane.
On pojašnjava kako je Nazmije naporno radila za njihovu porodicu i kako mu je tokom zajedničkog života pružala neizmjernu podršku, te da se nikada nisu razdvajali.
Özkan je naglasio kako je jako tužan zbog bolesti svog životnog partnera. “Kada se ona razboljela, moja krila su slomljena. Na početku ona bi izašla na vani i ne bi se vraćala. Uvijek sam bio na oprezu jer ona nije znala kako da se vrati. Onda je postala jako zaboravna i pala bi s kreveta”, kazao je on.

On dodaje da ih djeca često posjećuju. “Djeca nam daju veliku podršku”.
Fuat kaže da ne planira da zanemari svoju suprugu. “Mi smo prijatelji 60 godina”, kazao je on. “Nikada joj nisam pustio ruku i nikada ne želim da je zanemarim”.
Bračni par živi u naselju Yazlik u Mačka, Trabzon. Zajedno imaju 12 djece i 80 unučadi.

IslamBosna.ba