Jogurt čuva naš organizam – sadrži korisne probiotike i dobar je izvor proteina i vitamina. Njegovom konzumacijom obezbjeđujete svom organizmu pravilno funkcionisanje jer su korisna svojstva jogurta mnogobrojna.
Iako se generalno smatra hranom 21.vijeka, jogurt ima veoma dugu istoriju i nastao je prije više hiljada godina. Upravo iz tog razloga se danas u različitim krajevima može naći u različitim oblicima i pod različitim imenima.
Jogurt čuva naš organizam – sadrži korisne probiotike i dobar je izvor proteina i vitamina. Njegovom konzumacijom obezbjeđujete svom organizmu pravilno funkcionisanje jer su korisna svojstva jogurta mnogobrojna.
Brojni su benefiti jogurta. Između ostalog čuva srce, probavne organe, šititi od stresa… POzitovno utiče na zdravlje i jačinu kostiju
Dobra ishrana je značajna u svim starosnim dobima kako bismo kosti održali zdravim. Jogurt je bogat vitaminima i mineralima koji utiču na snagu i zdravlje kostiju jer si u njemu zastupljeni kaclijum, fosfor i vitamin D.
Ovi vitamini i minerali su naročito važni u borbi protiv osteoporoze, najčešće bolesti kostiju od koje boluje skoro desetina svjetske populacije. Najčešće je kod starijih ljudi, mada se može javiti i ranije usljed neadekvatne ishrane i manjka fizičke aktivnosti.
Karakteriše je smanjenje mineralne gustine tj. mase kosti, oštećenje strukture kosti, što smanjuje njenu čvrstinu, povećava fragilnost kostiju i sklonost za nastanak preloma. Žene imaju visok rizik od obolijevanja od osteoporoze nakon menopauze zbog smanjenih nivoa estrogena, ženskog hormona koji pomaže u održavanju koštane mase.