Belma Gušo-Isić, (49) iz Hadžića izrađuje slike od kamenčića: Unikatna djela koja krase domove

Motivi su raznovrsni, slike koje radim služe kao pokloni za vjenčanja, rođendane, godišnjice, diplomiranje, kao zahvalnice, kao pokloni porodici, prijateljima i kolegama. Dakle nastojim da sve želje kupaca prenesemo na sliku. Slike su uglavnom vesele i raznobojne

Belma Gušo-Isić, (49) iz Hadžića kod Sarajeva je učiteljica u vrtiću koja ima veoma simpatičan hobi. Ona naime izrađuje slike od kamenčića u čemu, kazuje za Auru, istinski uživa.

-Po zanimanju sam profesor predškolskog odgoja-odgajatelj. 24godine radim neposredno sa djecom predškolskog odgoja, a od toga 18godina u Hadžićima u vrtiću “Ribica.” Svoj poziv zaista cijenim i volim sa velikom ljubavi i zadovoljstvom ga obavljam. Svoju kreativnost maštovitost često koristim u različitim aktivnostima sa djecom predškolskog uzrasta. Iz ljubavi prema djeci prvo sam počela da pravim torte od kartona po njihovoj želji, koristeći se likovima iz bajke i crtanih filmova. Vidjevši osmijehe i sreću na licu djece, kao napretkom tehnologije počela sam se informatički edukovati, uređivala sam junake iz crtanih filmova i praveći naljepnice za torte od njih, kao i dječija imena na kartonskoj tortu – priča Belma za Auru.
Prije petgodinaje naša sagovornic iznenada izgubila supruga, koji joj je bio oslonac u svemu. Svijet joj se tada preokrenuo, ali njeno dato obećanje djeci nije mogla zapostaviti; i dalje je pravila torte koje su mamile dječije osmijehe i sreću.

-Vidjela sam da u svim tim mojim stresnim situacijama izgrađivanje torti mene opušta i smiruje – opisuje Belma svoje početke svog kreativnog hobija.

-Sve sa strane je posmatrala moja dugogodišnja prijateljica Dejana kojoj je zaista bio cilj da me na trenutak malo oraspoloži. Jednog dana dok smo ispijale kafu Dejana je vidjela da posmatram na internet stranicama izrađivanje slika od kamenčića. Ne govorivši meni ništa organizovala je donošenje morskih kamenčića i boja za kamenčića. Mojoj sreći i zadovoljstvu nije bilo kraja. Počela sam da pravim svoje slike koje u početku nisu bile kao na internet stranici, ali moja ljubav oprema radu nije posustajala. Bila sam uporna.

-Prve slike kojima sam ja bila zadovoljna uradila sam za kćerku od prijateljice koja je u svojoj školi imala humanitarnu prodajni bazar. Radovi su bili u rekordnom roku prodati, svi su bili oduševljeni. Počeli su se raspitivati za izradu mojih slika i preporučivali su me prijateljima, rodbini… I zaista svi su bili oduševljeni što je i mene činilo sretnom i dalo mi motivaciju da nastavim sa usavršavanjem i sa svojim radom.

Također moram istaći da su svi moji prijatelji koji su išli na more mene obradovali donošenjem morskih kamenčića, što isto čine i djeca iz vrtića – priča Belma.

Sa svojom dobrom prijateljicom napravila je Instagram stranicu gdje obavljuje svoje radove (Beldej2020).

-Najveće zadovoljstvo i sreću pričinjava mi kada vidim oduševljenje na licu osobe za koju sam radi izradila, i zaista mojoj sreći ne bude kraja i još više dobijem motivaciju i želju za dodatnom edukacijom svog hobija. Veoma uživam u ručnim radovima. Ovo je antistresan i koristan hobi – zaključuje Belma.

(E. K./aura.ba)