BARANICA-starinska pita specijalitet jugoistočne Srbije

Za doručak, večeru ili užinu, nije važno uvijek prija, a pravi se jako brzo i lako, od malo sastojaka, pa možete u njoj uživati kada god poželite.
BARANICA-starinska pita, specijalitet jugoistočne Srbije (mi Nišlije meraklije ne možemo bez domaće pite)

Sastojci: 3 dl mlake vode, 1/2 praška za pecivo, 20 gr kvasca,1/2 kašičice šećera, 1 kašičica soli, 2 kašika masti ili ulja, 1 jaje (može i ne mora) po potrebi brašno.
Za fil: 1 jaje, 200 gr sir, spanać po żelji,
Priprema: Rastopiti kvasac u vodu dodati šećer, so, ulje, jaje i prašak za pecivo. Promiješati pa postepeno dodavati brašno po potrebi da bude gušće nego za palačinke ili kao za uštipke. Pokriti i ostaviti da narasta. Za to vrijeme sjediniti sir, jaje i spanać. Uzeti tepsiju (pekla u br 26) dobro podmazati i pobrašniti pa razliti smjesu u njoj. Preko rasporediti fil i malo odozgo sipati ulje pa ostaviti jos malo da naraste taman da se ugrije rerna na 200 stepeni, pa staviti da se peče. Pečena je kad dobije prelijepu rumenu boju i odvoje se ivice od tepsije.Prijatno!

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara