Banja “Dvorovi” na izdisaju: KAKO JE U BIJELJINI UMJESTO „CRNOG ZLATA“ POTEKLA LJEKOVITA VODA

Voda se koristi u vidu hidroterapije. Pacijenti najviše koristi imaju od nje kada su posrijedi reumatske bolesti, bolesti lokomotornog aparata, išijasa, lumbaga i sl. Termomineralna ljekovita voda u banji Dvorovi je sumporovita, blago alkalna sa PH vrijednosti 7. Pored spoljne upotrebe u vidu mineralnih kupki, idealna je i za piće jer liječi katar želuca, žgaravicu, gastritis i pozitivno utječe na organe za varenje jer je bogata željezom i ostalim mineralima

Skoro je nevjerovatno da ljekoviti banjski kompleks u bijeljinskoj Banji Dvorovi  propada. Imaju sve resurse, imidž, tradiciju… ali nema dobre volje u vrhu, među onima koji „kroje sudbinu“ radnika i seljaka u RS-u, Bijeljini i BiH da se zaustavi propadanje prirodnog bogatstva i lječilišta.

U trenucima kada je neizvjesna sudbina Banje Dvorovi, mi ćemo podsjediti na veliki zdravstveni i turisrtički potencijal sa izvorima tople ljekovite vode i uređenom infrastrukturom, koji je decenijama bio ponos Semberije i donosio je veliki novac. U današnjim vremenima Banja Dvorovi propada!

Sve je počelo 1956. Godine, kada su napravljene buštine za potrebe istraživanja nafte u selu Dvorovi nadomak Bijeljine. Tada “naftaši” nisu ni slutili da će umjesto crnog zlata iz dubine od preko 1350 metara poteći izuzetno ljekovita i vrela voda. Oprezni i domišljati mještani sela Dvorovi, nisu dugo čekali i razmišljali. Odmah su dali vodu na analizu koja je potvrdila da je riječ o vodi karakteristika značajnih u liječenju raznih bolesnika.

Prvu hemijsku analizu vode uradila je hemijska laboratorija Balneoklimatološkog instituta u Beogradu 1959. godine, potom i Institut za Hidrogeologiju Sarajevo, 1986. godine. Po svojim osobinama voda je oligomineralna, a temperatura termalne vode na površini terena na koji ističe iznosi 75 stepeni Celzijevih.

Svetislav Lopandić

„Po pronalaženju vrela mineralne vode i njene analize krenulo se u izgradnju kupatila i banjskog objekta sa rezervoarom za toplu vodu, koja je morala prethodno da se ohladi, jer je bila pretopla za direktnu upotrebu. Pored banjskog objekta 1968. godine, izgrađen je otvoreni olimpijski bazen sa toplom vodom, što je u to vrijeme bila rijetka i jedinstvena prilika u BiH i mjesto istinskog uživanja i odmora – pojašnjava za portal „aura.ba“ Svetislav Lopandić, bivši direktor bijeljinske Banje “Dvorovi”, koji je jedan od krivaca za propadanje „Dvorova“.

Planski razvoj banje, izgradnja infrastrukture i organizovana aktivnost na razvoju turističko-ugostiteljske ponude započinje 1986. godine, kada je  osnovana radna organizacija Banjsko-rekreativni centar “Dvorovi”. Upravljanje banjom sa Mjesne zajednice Dvorovi prenenesena je na novoosnovanu radnu organizaciju. Izgrađen je i hotel “Sveti Stefan” visoke B kategorije sa 42 dvokrevetne sobe, dva apartmana i liftom.

Ipak, najvrijednije u svemu tome jeste blagotvorna geotermalna voda. Hidrolozi tvrde da je ispod Semberije i Mačve ogromno jezero te vrele skoro laboratorijski čiste vode, nastalo vjekovnim poniranjem voda rijeke Drine kada izbije iza planine Gučevo. Naime, utvrđeno je da dio voda Drine ponire ispod ovih ravnica i da je voda koja se sada koristi u Banji “Dvorovi” stara više od 20 hiljada godina. Kod staklene piramide u Banji piše i “da je voda u Dvorovima natrijumsko-kalcijumsko-hidrokarbonatno-hloridna blago alkalna”. To je ono što čini blagotvornost te vode.

Analizom je utvrđeno da njeno korišćenje daje veoma dobre rezultate u liječenju hroničnih reumatskih oboljenja, lakših oblika dijabetesa, hroničnog gastritisa, posttraumatskih povreda ekstremiteta i nekih oblika ekcema, hroničnih ginekoloških bolesti, lumbaga, spondiloze, splonditisa i lumboistijalgije.

„Voda se koristi u vidu hidroterapije. Naši pacijenti su najviše koristi imali od nje kada su posrijedi reumatske bolesti, bolesti lokomotornog aparata, išijasa, lumbaga i sl. Termomineralna ljekovita voda u banji Dvorovi je sumporovita, blago alkalna sa PH vrijednosti 7. Pored spoljne upotrebe u vidu mineralnih kupki, idealna je i za piće jer liječi katar želuca, žgaravicu, gastritis i pozitivno utječe na organe za varenje jer je bogata željezom i ostalim mineralima – pojašnjava profesor Lopandić i dodaje kako je veliki broj pacijenata uspješno rehabilitovano i poslije operativnih zahvata.

Statistilčki podaci govore: na godišnjem nivou Banja Dvorovi ostvari u prosjeku od 15 do 20.000 noćenja, a raspolaže sa samo 100 ležajeva.

Još jedna zanimljivost se vezuje za Banju “Dvorovi”. U toku zimskog perioda topla voda (75 stepeni C) se koristi za grijanje svih objekata, jer ovdje nemaju drugih grijnih tijela. To znači da je Banja nezagađena. Ekološki je sto posto čista jer nema nikakvih izduvnih gasova. To je čini specifičnom u odnosu na ostale banje.

Ipak, kako sada stvari stoje i ona će završiti na privatizacijskom Dobošu; jedino nije poznato ko su glavni igrači u uništavanju i ovog „zlatnog rudnika“ semberskog. (aura.ba/E. Milić)