Banja “Dvorovi” kod Bijeljine: Zdravlje skriveno kilometar i po ispod zemlje

Ova voda preventivno djeluje na pojavu karijesa, oboljenja želuca, žuči i žučnih puteva. Posebno je djelotvorna kod svih oblika reumatskih oboljenja, te kod liječenja hroničnih ginekoloških bolesti, posttraumskih stanja ekstremiteta, psorijaze, lakih vrsta ekcema, dijabetesa, blage nervoze, hroničnog gastritisa, diskus hernije…

Ljekovite vode od davnina su bile izvor zdravlja na kojim je obični narod, još od doba Rimskog carstva, nalazio sebi lijeka od raznih bolesti. Pa i onih koji danas spadaju u opaka ili tzv. maligna oboljenja. Ove “zdrave” vode javljaju se kao prirodni izvori sa povišenom temperaturom, posebnim mirisom i ukusom, a često i uz šištanje gasova koji zajedno sa vodom izbijaju na vrelima “zdravlja”!

Spas za raumu

Ljekoviti izvor u mjestu Dvorovi kod Bijeljine potajno je “čekao” u dubini zemlje, sakupljajući u sebi strpljivo mineralne I ljekovite tvari. Za njega se saznalo kada su, pedesetih godina prošlog vijeka, stručnjaci tragali za naftom i gasom u Posavini i Semberiji. Zbunjeni su, kažu, bili i geolozi i mještani kada je iz semberskih dubina umjesto crnog zlata izbila hipertermalna voda. Dolazila je iz dubine od oko 1.300 metara.  Nije bilo dileme niti jednog trenutka. Odmah su započete pripreme za izgradnju banjskog lječilišta.

  • Akciju gradnje ove banje pokrenula je MZ Dvorovi, koja je sve do 1986. godine i gazdovala objektom. Od tada su banja i bazeni vlasništvo grada Bijeljina.

Smještena u pitomoj ravnici između Save i Drine, na nadmorskoj visini od 93 metra, te okružena zelenilom i božanstvenom tišinom, banja “Dvorovi” je već odavno postala istinskom oazom zdravlja i rekreacije.

Kažu, da nije bilo Drage Simeunovića, ondašnjeg direktora Zemljoradničke zadruge “Dvorovi”, za ovo prirodno blago možda se ni danas ne bi znalo. On je pokrenuo inicijativu da vodu, čija je temperatura bila 75 stepeni C, pošalje na analize, te da zaustavi njeno nekontriolirano otjecanje. Tadašnji inženjeri, nakon što su vidjeli, da nema nafte, ostavili su bušotinu i pustili da voda odlazi u dva pravca prema rijekama Savi i Drini.

Drago Simeunović je dobio papire na kojima je pisalo da je izvorište “Dvorovi” ljekovito, te da se posebno preporučuje kod reumatskih oboljenja,

  • U vrijeme izgradnje kupatila i banjskog objekta sa rezervoarom, morali su se postavljati i posebni uređaji za hlađenje. Naime, voda je bila pretopla za direktnu upotrebu – priča Jasna Mičić, pravnica u ovom banjskom lječilištu.

Uskoro i u flašama

Pod budnim okom ljekara specijalista fizijatrije, viših fizioterapeuta, masera i ostalog medicinskog osoblja, u savremeno opremljenom medicinskom bloku, danas se u ovoj banji pružaju usluge bolesnicima iz svih krajeva BiH, te Srbije i Hrvatske.

  • S obzirom na visok termalizam, voda se koristi u kompletnom spektru hidroterapijskih procedura, koristeći sve temperaturne vrijednosti poslije rashlađivanja. Ovdje je koristimo za hidrokineziterapijske procedure liječenja. To su vježbe za lumbosakralnu kičmu, vježbe za donje ekstremitete, vježbe hodanja u vodi, plivanje, banjanje u kadama, zatim naizmjenične kupke, tzv. tuš masaže, podvodne masaže i drugo – kaže Slavojka Vršnjaković, glavni fizioterapeut.

Da menadžment ove banjske ustanove ne sjedi skrštenih ruku pokazuju i planovi vezani za budućnost Banje “Dvorovi».

  • Planiramo da našu ljekovitu vodu flaširamo, te da je ponudimo tržištu za liječenje bolesti i kao preventivu. Mislimo da će to biti ubrzo prepoznatljivi brend na tržištu i da će se Bijeljina i ova regija po tom prvenstveno i raspoznavati – kazali su nam naši domaćini i pozvali da budemo njihovi gosti. Poziv smo prihvatili sa zadovoljstvom.

Rat sa tajkunima

 

Prije dvadesetak godina u Dvorovima su, na dubini od 1.500 metara, u novoj bušotini pronašli vodu toplu 80 stepeni Celzijusa, izdašnosti od 30 l/sec. Tada je otkriveno još jedno nalazište termalnih voda, koje je danas konzervirano. Bijeljinci se kane da i ovo izvorište aktiviraju. Već su podnijeli zahtjev za koncesiju.

  • Bilo je i pokušaja nekih bijeljinskih privatnika da se otuđi ova bušotina. Nama je trebalo da se isplati simbolična suma za obavljene istražne radove i otkupi naša parcela od 2.400 kvadrata. Ali, nismo se dali prevariti. Uspjeli smo oboriti te ugovore – dok joj osmijeh ne silaszi sa lica priča nam Jasna Mićić.

 

Riječ pacijenata

Otkočena lijeva noga

Radislava Jovanovića iz Balatuna dovela je u banju bol u desnom ramenu, a sa njim je na terapijama i Radovan Čekić iz Bijeljine.

– Imam vratno okoštavanje i probleme sa kičmom. Zadovoljan sam oporavkom, puno se bolje osjećam, iako sam imao svega pet tretmana do sada. Pomaže mi ova ljekovita voda, ali Bogami i osoblje banje. Gledam ih kao svoj rod. Veoma su ljubazni i susretljivi –  kaže Čekić.

Đorđe Slavinić je na tretmanu hidroterapije, u četveroćelijskoj kadi, u koju je, osim podvodne masaže, uključen i tretman tzv. galvanskom strujom.

– Na rehabilitaciji sam zbog uklještenja nerva i kočenja lijeve noge. Imam osjećaj da se moje tegobe povlače – ne krije zadovoljstvo Slavinić.

Vesna Zmijanac se otrijeznila

Osim “običnih” ljudi, u banju Dvorove navraćaju i odmaraju se mnoge ličlnosti iz političkog i javnog života u BiH i iz susjedstva. Naši domaćini nam se hvale posjetama i boravcima Halida Muslimovića, Snežane Savić, Bore Čorbe, članova grupe Regina, te Vesne Zmijanac, koja se umjesto viskijem, bez kojeg, priča se, ne može ni u snu, u Bijeljini “opijala” mineralnom vodom. Otišla je, kažu, preporođena –  bez podočnjaka i mirisa na alkohol.

Ovdje često dođu fudbaleri reprezentativnih selekcija BiH na pripreme, premijer ligaša FK “Radnika”, zatim brojne ekskurzije, učesnici kongresa i simpozija.

Šta sve liječi?

U dvorovima su ostavili staro izvorište za slobodano korištenje vode. Kažu, da im je to Božija dužnost prema svim ljudima, bez obzira odakle dolazili i kuda ih putevi vodili. Ova voda preventivno djeluje na pojavu karijesa, oboljenja želuca, žuči i žučnih puteva.

  • Posebno je djelotvorna kod svih oblika reumatskih oboljenja, te kod liječenja hroničnih ginekoloških bolesti, posttraumskih stanja ekstremiteta, psorijaze, lakih vrsta ekcema, dijabetesa, blage nervoze, hroničnog gastritisa, diskus hernije, skolioze i kifoskolioze – naglašava Slavojka Vršnjaković.

 

Recepti za karijes, želudac i žuč

Evo nekoliko savjeta kako koristiti vodu iz banje Dvorovi:

Za prevenciju karijesa pije se ohlađena voda, četiri puta na dan po jedna čaša od 250 ml.

Pacijenti sa oboljenjima želuca, žuči i žučnih puteva piju tri do četiri puta po 200 ml ohlađene vode prije jela.

/arhiv Aure/

Komentari

komentara