Balkanska domaća kuhinja puna je namirnica koje ubrzavaju probavu i podstiču sagorijevanje masnih naslaga, a od njih možete napravi ukusne obroke.
Hrana bogata vlaknima ubrzava varenje, rješava probleme sa tvrdom stolicom i podstiče sagorijevanje masnih naslaga. Ove namirnice bogate su tim nutritijentima, a jele su ih i naši stari…
Šljive
Ovo voće odličan je izvor hranljivih vlakana koja stabilizuju varenje. Ali to je samo početak njihovih zdravstvenih supermoći. One sadrže i neke antioksidanse, koji su važni saveznici u borbi s dijabetesom, gojaznošću, a spriječavaju i srčane bolesti.
Jedite svježe plodove kao međuobrok ili ih dodajte zobenoj kaši, jogurtu i smutijima. Priuštite sebi i komad kolača od šljive po tradicionalnom receptu, samo nemojte da pretjerate.
Kupus
Kupus je, poput karfiola, kelja i prokelja, jedna od najzdravijih namirnica, koja bi što češće trebalo da se nađe u vašem tanjiru. Prepun je fitonutrijenata, a pogotovo vlakana koji liječe zatvor, snižavaju holesterol i podstiču rad metabolizma. Najbolje je da ga isječete na tanke trake i jedete svjež u vidu salate.
Pasulj
Nipošto se ne odričite pasulja u ljetnjim mesecima! Jedite ga kuhanog ili ga dodajte omiljenim supama, salatama i drugim jelima. Ovaj izvor biljnih belančevina i prehrambenih vlakana čini čudo za probavu i tijelo. Pasulj efikasno zasićuje, a bogat je gvožđem i magnezijumom, koji opuštaju mišiće nakon vježbanja ili plivanja na odmoru.
(lovesensa.rs)