Balašu je bilo najteže napisati pjesmu za Oliveru, a onda su riječi potekle same: RASPORED MLADEŽA NA NJENIM LEĐIMA POKAZAO MI JE U KOJE ZVIJEZDE DA SE ZAGLEDAM

Slavni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini, a jedna od najljepših pjesama koju je napisao – “Provincijalka”, posvećena je, kao i mnoge, njegovoj supruzi Oliveri Olji Balašević.
U vrijeme dok je Olivera Balašević studirala i živjela u domu, Đole je pod njenim prozorom često pjevao, a veliku ljubav nisu krili. Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živjela, i danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka… Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.” Jer baš tu počela je najljepša ljubavna priča.

Njen studentski život Đorđe Balašević slio je u pjesmu “Provincijalka”.

“On tvrdi da je ta pjesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala bilješke sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negdje zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svjetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pjesma to na vrlo lijep način ispričala”, rekla je jednom prilikom Olivera.

“Napiši mi pesmu, molila je, i nisam znao da li ću umjeti. Volio sam je tako lako, a tako sam teško to znao da pokažem. A onda, odjednom, raspored mladeža na njenim leđima, kao tajna mapa pokazao mi je u koje zvijezde treba da se zagledam. I tako, eto ti pjesma, ludo jedna – dio je stihova pjesme “Provincijalka”, koja se od sinoć u velikom broju dijeli društvenim mrežama.
U vrijeme dok je Olivera studirala i živjela u domu Balašević je, kako je nekoliko puta ispričao, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

“To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svijetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici pa mi govorili: “Šta ti zavlačiš onu djevojku”, a bilo je i raznih scena”, otkrio je svojevremeno Balašević.