Fatma Nur Džennet, Co founder u Wellness Anima Vita, sa našim je čitateljima podijelila recept za baklavu, za koju tvrdi a, kad je jednom probate, stalno ćete je praviti. Naglasila je da je recept toliko jednostavan da ovu baklavu mogu praviti i muškarci ali i djeca.
Potrebno: 1 kg jufki kupljene u trgovini
2-3 fina maslac putera
1 l vode
1kg šećera
2-3 naranče
mljeveni cimet
6 šoljica šećera Kristal
6 jaja
1/2 kg. mljevenih oraha
Priprema:
6 bjelanjaka najvećom brzinom miksera umutiti, dodati malo šećera da bude čvrst snijeg. Staviti šlag u frižider- hladno. Žumanjke miksati najbrže, dodati šest šoljica šećera, dodati cimet, sve umutiti.
U finu smjesu dodati orahe i sve lagano kašikom izmiješati, potom dodati šlag od bjelanaca, lagano kašikom izmiješati.
Maslac rastopljen, uzmite dvije jufke, premažite prvu, i preokrenite je na drugu, potom poredajte nadjev od širine jufke. Kao rolat, i na sredini dodajte, i lagano razmažite. Prvi nadjev ništa ne dirate. Rolajte rukama jufku, i stavite u tepsiju. Sve redom ponavljati. Izrezati dok je sirova. Potom preliti baklavu s maslacem. Staviti da se peče. Gornja i donja strana se peče istovremeno. Baklava je gotova kada “šeta” u tepsiji tj. kada se pomiče.
Agda- dodate pri kraju narančine šnite. Kada se zgusne agda, probate vilicom. Na zubcima ostaju kapljice to znači da je dobra, možete vruću baklavu preliti. Polagano red po red. Potom za par minuta opet preliti. Naranče poredati kao dekoraciju.
(aura.ba)