BAKINI I NANINI RECEPTI – PRAZNE PRIČE ILI PRIJEKI LIJEK!?

Baka ili nana kažu da popijete malo domaće orahovače kada vas boli stomak, a umjesto da koristi preparate, uglavnom, iz starinskog špajza izvadi neki „svoj lijek“ za svaku bolest. Ona uvijek ima originalne savjete šta da uradite da biste živjeli duže i bili zdravi. Otkrijte šta su od bakinih savjeta samo prazne priče, a šta istina

Za pravljenje domaćih lijekova potrebno vam je sve što možete naći na pijaci ili u makrobiotičkim radnjama. Tako barem tvrde naše bake, nane, starije žene. Evo kako to izgleda u praksi.

POKVAREN STOMAK

NANIN SAVJET: Đumbir je dobar za pokvaren stomak.
NAUKA: Istina je da ova biljka umiruje stomačne tegobe i smanjuje osjećaj mučnine. Najbolji je pripremljen kao čaj.

GRČEVI

BAKIN SAVJET: Plivanje poslije obroka može da dovede do grčeva i davljenja.
NAUKA: Nije potpuno ni tačno ni pogrešno. Kada jedete krv se slije u želudac da bi se varila hrana, što može dovesti do gomilanja mliječne kiseline u mišićima. Plivanje nekoliko krugova prerano poslije ručka ne može da ozbiljno ugrozi vaš život, ali nije preporučljivo.

ZARASTANJE RANA

NANIN SAVJET. Med ubrzava zarastanje rana.
NAUKA: Tačno je da ako na ranu stavite oblogu meda, brže ćete se oporaviti. Med je čudotvorna namirnica, stvara vlažno, antibakterijsko okruženje koje pospješuje zarastanje tkiva. Kažu i da čovjek može da živi mjesec dana samo na vodi i medu jer u njemu ima svih korisnih i hranljivih sastojaka.

OPEKOTINE

BAKIN SAVJET: Stavite puter na opekotinu.
NAUKA: Ovo nije istina. Ne postoji dokaz da puter doprinosi zacjeljenju rana.

PREHLADA

NANIN SAVJET: Ako spavate u sobi u kojoj radi klima, prehladit ćete se.
NAUKA: Klime isušuju zrak i tako stvaraju atmosferu u kojoj virusi mogu lakše da vas zaraze. Virusi se brže reprodukuju u hladnom.

NAZEB

BAKIN SAVJET: Ako izađeš napolje sa mokrom kosom, prehladit ćeš se.
NAUKA: Velika je vjerovatnoća da ćete se prehladiti. Pojedina istraživanja ukazuju, ali ne dokazuju da mokra glava pomaže virusima da se rašire, kao i da se bijela krvna zrnca teže bore sa njima.

LJEKOVITA JABUKA

NANIN SAVJET: Jabuka dnevno i nikada nećeš ići kod ljekara.
NAUKA: Jabuka je izuzetno zdravo voće, ali nema baš svemoguća ljekovita dejstva. Ipak, važan je antioksidans, studije pokazuju da utječe na snižavanje krvnog pritiska, koristan je saveznik u borbi protiv astme i alergija, kao i u prevenciji srčanih bolesti.

KAKO NASTAJU BUBULJICE?

BAKIN SAVJET: Od čokolade izlaze bubuljice.
NAUKA: Ne postoji direktna veza između čokolade i lošeg tena. Čokoladice mogu da pospješe stvaranje akni, ali kakao nije krivac. Za nečistoće na licu krivite šećer i mlijeko, što znači da bi trebalo da izbjegavate sve namirnice sa ovim sastojcima, a ne samo čokoladu.

(aura.ba)