BAJRAMSKI RUČAK: BEGOVA ČORBA, HADŽIJSKI ĆEVAP, ZELJANICA, BAKLAVA I SLATKI ĆEVAP

Bajramski ručak kod legendarsne Hanke, kao i kod većine bosanskih muslimana, počinje supom ili čorbom, nakon čega obično slijedi varivo (sarma, bosanski lonac i slično), zatim pite, pa pečeno meso sa povrćem te desert na kraju. Evo šta čitateljima “aura.ba” popularna Hanka predlaže:

Kao i svi vjerski praznici, tako i Bajram muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije. Za bajramski ručak postavlja se stol koristeći najbolji stolnjak, tanjire i pribor za jelo koje imaju u kući. Ručak je izuzetno obilan, a negdje je u tradiciji da mora sadržavati i omiljeno jelo svakog člana porodice.

Domaćica kuće obično za glavno jelo napravi begovu čorbu, bosanski lonac (bosanski paprikaš od povrća i mesa, tradicionalno kuhan u zemljanoj posudi), hadžijski ćevap (teleći paprikaš), musaku (od faširanog mesa i krompira), različite dolme (punjeni crni luk i paprika) i sarmu (uvijeni listovi kiselog kupusa punjeni mesom i rižom).

Na stolu su nezaobilazne i različite pite (burek, sirnica, zeljanica…)

Desert je veoma bitan faktor bajramske trpeze – najčešće je „silan“, porijeklom turski i preliven agdom. Najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva.

Iako su meniji različiti, neke stavke su čini se već stotinama godina iste u svakoj kući. Legendarna Hanka Paldum predlaže da se Bajramski meni sastoji od Begove čorbe, hadžijskog čevapa, slagane zeljanice, baklave i slatkog ćevapa, odnosno slatka od suhih šljiva sa orasima

       BEGOVA ČORBA

POTREBNO JE (za pet osoba) 50 dkg. kokošijeg mesa, 10 dkg mrkve, 5 dkg celera, 5 dkg peršunovog korijena, 10 dkg bamije, 2 dkg riže, 2 dl kiselog vrhnja, 3 žumanjka, sol i limunov sok

Oprano kokošje meso zalijemo hladnom vodom i pristavimo kuhati. Dodamo sol, očišćeno povrće i polako kuhamo. Kad je meso mekano, odvojimo ga od kostiju, supu procijedimo, a meso i povrće izrežemo na komadiće.

Posebno skuhamo rižu i ocijeđenu dodamo čorbi. Bamiju najprije namočimo u vreloj vodi i također dodamo čorbi. Čorbu kuhamo još nekoliko minuta, zakiselimo je i po potrebi dosolimo.

Lonac skinemo s vatre da supa prestane vreti i zgusnemo je s kiselim vrhnjem i žumanjcima. Kad se čorba jednom zgusne, više ne smije zakuhavati, jer može vrlo brzo zagorjeti i prihvatiti se za dno lonca.

Begova čorba može se poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta. Ja je pravim malo rjeđu i serviram je kao predjelo, umjesto supe. Ponekad umjesto pilećećeg koristimteleće, pa čak i kozije meso.

       HADŽIJSKI ĆEVAP

POTREBNO JE: 1 kg teletine bez kostiju, 200 grama crvenog luka, 400 grama šampinjona, 150 grama maslaca, 2 svježa paradajza, po želji so, biber, bosiljak i peršuna

Teletinu isjeckajte na kockice, zagrijte maslac u dubokoj tavi i pržite meso dok ne dobije finu boju. Luk izrežite sitno, paradajz ogulite i na kockice izrežite, šampinjone na listiće.

U tavi u kojoj ste pržili meso dodajte još maslaca pa pržite luk dok ne dobije zlatnu boju, zatim dodajte šampinjone i pržite dok šampinjoni ne odmeknu i na kraju dodajte paradajz posolite i dinstajte na laganoj vatri 30-tak minuta. Svemu tome dodajte meso i ostale začine i nastavite dinstati 15- tak min da se smjesa sjedini.

Zemljenu, vatrostalnu ili neku drugo posudu koja može ići u rernu stavite pergament-papir ili aluminijsku foliju i u to saspite vašu smjesu, krajeve papira ili folije zavežite da smjesa bude zatvrena. Rernu ugrijte na 250 stepeni i pecite 40 minuta. Uz hadžijski ćevap možete poslužiti kuhanu rižu.

 PITA SLAGANA ZELJANICA

Danas se obično kupuju gotove jufke. Zato predlažem da se na Bajramskoj sofri nađe slagana zeljanica. POTREBNO JE: 0,5 kg zelja, 0,5 kg jufki, 0,5 kg svježeg sira, 5 jaja, 0,5 kg pavlake/milerama, malo travničkog sira, 100 ml kisele vode, malo praška za pecivo

Sireve, pavlaku, jaja, zelje, prašak za pecivo i kiselu vodu izmiješajte u smjesu. U pleh složite 3 sloja jufke, potom premažite bogato smjesom, potom 2 sloja jufke, pa smjesa, a na kraju pokrijte sa 3 sloja jufke.

Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni. Ugasite rernu i pustite da se ohladi. Možete zaliti sa prokuhanom čašom mlijeka i kašikom putera, a i ne mora, dovoljno je sočna i bez toga.

                                                     HANKINA BAKLAVA

POTREBNO JE: 1 kg jufke za baklavu ( 2 pakovanja), 700 grama maslaca, 1,5 kg oraha (750 grama sitno mljevenih, 750 grama krupno mljevenih), 1 šolja šećera

Istopiti maslac na umjerenoj temperaturi, u zdjeli izmiješati sitne i krupne orahe i šećer. Dno tepsije namazati maslacem.

Ostaviti 5 listova jufke za kraj. Staviti jedan list jufke na dno tepsije pa ga pomastiti maslacom, zatim drugi isto pomastiti maslaco i treći na četvrti posuti fil. Ponovo dva lista jufke, svaku jufku mastiti pa fil i tako dok imate smjese.

Na vrh staviti 5 listova jufke. Pomastiti maslacom i izrezati na robmove, izrezanu baklavu ponovo pomastiti. Baklavu peći na početku na visokoj temperaturi zatim smanjiti dok ne porumeni a na kraju ponovo povećati temperaturu.

ZA AGDU JE POTREBNO: 7 šolja šećera i 7 šolja vode

Kuhati sve zajedno 15 minuta i ohladiti. Vruću baklavu zaliti hladnom agdom i ostaviti nekoliko sati da se ohladi i da baklava upije agdu.

HANKIN SKLATKI ĆEVAP (Suhe šljive punjene orasima)

POTREBNO JE: 500 gr suhih šljiva bez košpica, 50-100 gr očišćenih oraha i kilogram šećera za agdu

Operite suhe šljive i napunite ih četvrtinom očišćenoh oraha. Posložite ih u dublju šerpu, dodajte šećer – toliko da prekrijete šljive i dodajte vodu – tako da prekrijete šljive i šećer. Pustite da voda prokuha, a zatim smanjite temperaturu na što nižu (4 od 9), tek toliko da lagano se krčkaju šljive i pustite tako jedan sat vremena.

Neko voli šljivama dodati i brusnice i suhe smokve, te dobiti malo šarenije slatko. Uz njih možete poslužiti i šlag, ali najljepše su u ovoj osnovnoj izvedbi.

 

Komentari

komentara