BAJRAMSKE RADOSTI U SKOPJU: SPECIJALITET BAKLAVA „ANGELE MERKEL“

Moram vam reći da se ova moja baklava ‘Angela Merkel’ prodaje ‘kao halva'”, kaže Dostana Mustavče, koja se decenijama bavi proizvodnjom i prodajom slatkiša.

 Izlog male poslastičarnice “Istanbul” u srcu stare skopske čaršije privlači pažnju mnogih prolaznika, ne samo zato što je lijepo uređen sa raznovrsnim slatkišima nego i zbog neobičnog napisa: “Imamo baklavu Angela Merkel”.

U razgovoru za Anadolu Agency, vlasnica poslastičarnice Dostana Mustavče otkriva kako je došla na ideju da baklavu koju prodaje nazove “Angela Merkel”.

“Čekajući mušterije u svom dućanu svakodnevno kupujem i čitam dnevnu štampu. Želim biti informisana i pratim događanja u svijetu. Tako sam redovno nailazila na vijesti u kojima stalno nešto piše o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Dopada mi se kako nastupa, kako govori, smatram da je veoma spremnom ženom”, kazala je Dostana dodavši i kako je njemačka kancelarka Merkel među njenim omiljenim ličnostima iz javnog života, zbog kako kaže, njenog “domaćinluka” .

“Dok sam živjela u Istanbulu, u jednom turskom časopisu sam čitala kako je ona ljubitelj kuhinje. Voli i zna da sprema raznovrsnu hranu, pomaže u čišćenju kuće i pored toga što ima osobe zadužene za takve stvari. Po meni, upravo ta njena jednostavnost je veličina njene ličnosti, zato je i cijenim”, ističe Dostana.

Dodaje da dnevno u njen dućan uđe mnogo kupaca i mnoge od njih interesira zašto je baklavu koju prodaje nazvala, ni manje-ni više, već po imenu njemačke kancelarke. Dostana kaže i da je posjete strani turisti koji žele probati njene slatkiše, interesirajući se i za naziv njene baklave.

“Obzirom da će za koji dan Kurban-bajram, jedan od najvećih muslimanskih praznika, običaj je da se služi baklava. Zato ovih dana u dućanu svraćaju mušterije i kupuju baklavu. Moram vam reći da se ova moja baklava ‘Angela Merkel’ prodaje ‘kao halva'”, kaže Dostana, koja se decenijama bavi proizvodnjom i prodajom slatkiša.

Inače, ova poslastičarka je više od tri decenije sa svojom porodicom živjela i radila u Istanbulu, a odnedavno sa mužem živi u Skoplju, praveći i prodajući raznovrsne slatkiše kao što su baklave, tulumbe, voćni kolači, koje sama priprema. (Anadolija)