BAJRAMSKA SOFRA: Šta pripremati za bajramske praznike i kako trpezu osvježiti nečim novim?

Bajramska trpeza po pravilu je bogata i raznovrsna. S obzirom da slavlje ramazanskog bajrama traje tri dana, pripremanje predjela, jela, deserta je posao s kojim se kreće i nekoliko dana prije samoga praznika. Pripremili smo vam mnoštvo korisnih, ali i nesvakidašnjih recepata kojima ćete ispuniti bajramsku sofru. Prijatno!

 

Ramazanski bajram je muslimanski praznik koji se obilježava dan nakon posljednjeg dana ramazanskog posta. Počinje sa skupnim klanjanjem bajramskog namaza, a kojem pristupaju samo muškarci. Žene također imaju obaveza. Pripremanje bajramske trpeze njihov je zadatak.

Bajramska trpeza, na našem podneblju češće nazivana bajramska sofra, po pravilu je bogata i raznovrsna. S obzirom da slavlje ramazanskog bajrama traje tri dana, pripremanje predjela, jela, deserta je posao s kojim se kreće i nekoliko dana prije samoga praznika.

A, na dan Bajrama, običaj se da se sofra uredi na najbolji mogući način. Domaćica će odabrati naljepši stolnjak i najljepše posuđe. Najobilniji obrok tokom bajramskih praznika je zasigurno ručak. Čak neki običaju nalažu da ručak uključuje najomiljenije jelo svakog člana porodice.

Bajramski ručak u Bosni i Hercegovini najčešće otpočinje supom ili čorbom. Na mjestu glavnog jela je obično neko varivo, uz pite, pečeno meso. Desert dolazi na kraju, i to najčešće u obliku slastica turskoga porijekla, a koje zahtijevaju poprilično kulinarsko iskustvo.

Sarma, bosanski lonac, bamija, baklava, tulumba, samo su neka od slanih i slatkih jela koje se pripremaju za bajramske praznike. U ovom broju Aure, za vas smo pripremili mnoštvo korisnih, ali i nesvakidašnjih recepata kojima ćete ispuniti bajramsku sofru. Prijatno!

BAJRAMSKE KIFLICE – slasni doručak!

Potrebno je: 2 kg brašna, 2 kesice germe, 2 kašike soli, 200 ml ulja, 750 ml slatkog mlijeka, 500 g feta sira.

Priprema: Sve se umuti – brašno, germa, so, ulje i mlijeko, po potrebi se doda još mlijeka (bitno da se ne lijepi za ruke dok se muti). Ostavi se na toplom mjestu da odstoji oko 2 sata, tj. da nadođe, a možete ostaviti preko noći, na gornjem djelu kuhinje, tj. na gornjim elementima. Podjelite tjesto na krugove, tj. na nekih 6 većih, ili na 8 manjih, pobrašnite i rastanjite na nekih pola centimetra. Isjecite krug na 4, pa na 8 trokutova. Na šire krajeve stavite po kašičicu feta sira i zamotajte. Redajte u pleh, a koji ste prethodno pouljili. Kada poredate sve kiflice, umutite jedno jaje, uzmite četkicu i jajetom premažite kiflice. Ubacite u rernu na 220 stepeni, 40-ak minuta.

Savjet plus! Kada kiflice premažete jajetom, obavezno malo posolite, prespite sa susamom ili sjemenkama.

BOSANSKA POGAČA – bajramski hljeb!

Potrebno je: 1 kg brašna, 1/2 čaše kiselog mlijeka, mali prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo, so.
Priprema: Brašno pomiješajte sa soli i sodom bikarbonom ili praškom za pecivo, pa zamijesite sa kiselim mlijekom i mlakom vodom. Tijesto zatim stavite na dasku koju ste posuli brašnom, pa ga nastavite mijesiti i rastanjivati, zatim premazivati uljem, pa ponovite postupak nekoliko puta. Potom ga oblikujte i stavite u odgovarajuću nauljenu tepsiju, koja uvijek mora biti veća od oblikovanog i rastanjenog tijesta, te pecite.

Savjet plus! Bosanku pogaču je najbolje jesti toplu. Nikad je ne režite nožem, već je lomite rukama.

BOSANSKI LONAC – neizostavan kao bajramski ručak!

Potrebno je: 600 g junećeg mesa od vrata, 400 g janjetine ili teletine, 4 veće mrkve, 4 glavice crvenog luka, manja glavica kupusa, veći plavi patlidžan, 3 paprike, 3 veća krompira, 3 paradajza, glavica bijelog luka, paškanat, 200 g mahune puterice, 2 korjena peršuna, malo soli, malo bibera mljevenog i malo bibera u zrnu.

Priprema: Povrće i meso dobro operite i posušite. Mrkvu oljuštite i isijecite je na veće komade. Crni luk oljuštite, pa svaku glavicu isijecite na osam djelova. Mahune ostavite čitave (vodite računa da nema niti). Glavicu kupusa isijecite na osam djelova. Meso dobro začinite biberom i soli i stavite u lonac. Plavi patlidžan oljuštite i isijecite na krupnije komade. Paprikama odstranite peteljku i sjemenke. Paradajz ostavite cjeli, bijeli luk neka ostane u opni, paškanat neka ostane cijeli, a celer i peršun isijecite na veće komade. Krompir isijecite na tri dijela. Ovim redom slažite namirnice u odgovarajući lonac (meso će vam biti u sredini), na kraju pospite sa malo bibera, dodajte malo bibera u zrnu i soli, pa nalijte vodu skoro da prekrije sve. Lonac poklopite i kuhajte na tihoj vatri oko tri-četiri sata.

Savjet plus! Ako imate zemljani lonac kuhajte i njemu. Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo.

KLEPE – tradicionalno bosansko jelo koje vole svi!

 Potrebno je: 500 g brašna, jaje, so, voda. Za fil: 500 g mesa bez kosti, malo luka, so i biber. Za preliv: 0,5 l kiselog mlijeka ili pavlake, jedan češanj bijelog luka, masnoća za začin.

Priprema: Od brašna, jajeta i malo soli, sa vodom zakuhajte tijesto i razvucite jufku debljine 1-2 mm. Tijesto treba da je tvrdo. Razvijenu jufku izrežite na kvadratiće oko 6 cm ili na pravougaonike. Isjeckajte (sameljite) meso, a skupa sa mesom sameljite i crveni luk. Mješavinu posolite, pobiberite i izmiješajte. Ruke nakvasite vodom i fino oblikujte juvalke (loptice) veličine lješnika. Juvalak postavite u ugao kvadratića jufke, te srolajte, a krajeve prstima slijepite. Prethodno stavite na tijesto malo mesnog fila. Klepe ubacite u ključalu vodu i kuhajte oko 10 minuta, dok klepe ne isplivaju na površinu. Potom polako ocijedite vodu, te složite klepe u duboku pomašćenu tepsiju, začinite zagrijanom masnoćom i ubacite u pećnicu da se zapeku. U pavlaku (ili kiselo mlijeko) utucite češanj bijelog luka, te polijte klepe ovom mješavinom.

JANJETINA S MIRISNIM TRAVAMA – neobično, ukusno i zdravo!

Potrebno je: 1,5 kg janjetine, 10-ak listova kadulje, 2-3 grančice ruzmarina, 4 češnja bijelog luka, 4 slana inćuna, limeta, maslinovo ulje.

Priprema: Janjetinu narežemo na jednake komade i rasporedimo u vatrostalnu posudu. Meso posipamo natrganim svježim listovima kadulje i ruzmarina, dodamo neoljuštene režnjeve bijelog luka, utrljamo maslinovim uljem, posolimo i izmiješamo sastojke. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 190°C, 50-ak minuta. Za to vrijeme, u visoku i usku posudu stavimo slane inćune, nekoliko listića ruzmarina, ulijemo sok polovice limete i pobiberimo. Sve zajedno izmiksamo štapnim mikserom, te dobivenim umakom prelijemo meso 10-ak minuta prije kraja pečenja.

BAMIJA – neizostavan dio ramazanskog i bajramskog menija!

Potrebno je: juneći ramstek, 2 vijenca sušene bamije (očišćene od dlačica i repova), kašika putera, glavica luka, pola čajne kašičice soli, pola čajne kašičice začina od povrća, 5-6 zrna bibera, jedna čajna kašičica koncentrata od paradajza.

Priprema: Rastopite puter i dinstajte dobro isitnjeni luk dok ne postane staklast. Dodajte meso, promiješajte, zalijte šoljom vrele vode, dodajte so i kuhajte u pretis loncu 20 minuta. Za to vrijeme, bamiju potopite u vodu, dodajte pola fildžana sirćeta i kuhajte 10 minuta. Skinite bamiju s konca i dodajte je mesu. Sve sipajte u šerpu s debelim dnom, dodajte 2 fildžana vrele vode, povrtni začin i biber. Promiješajte i kuhajte na tihoj vatri 30 minuta. Bamija ne smije pustiti sluz! Na kraju dodajte kašiku putera i kuhajte još 5 minuta.U pola fildžana vode razmutite paradajz iz tube i sipajte preko bamije.

Savjet plus! Važno je da se nakon spajanja bamije i mesa jelo više ne smije miješati, već samo s vremena na vrijeme protresti. Posluživati s kriškama limuna.

SARMA – jelo koje nikad ne iznevjeri!

 Potrebno je: jedna velika glavica kiselog kupusa, 800 g faširanog mesa, 200 g suhog junećeg mesa, 2-3 čšnja bijelog luka, kašika slatke mljevene paprike, 50 g brašna, jaje, peršun po želji, ulje po potrebi, po prstohvat soli i bibera.

Priprema: Narežite luk i stavite ga da se dinsta, a za to vrijeme nasjeckajte bijeli luk. Začinite meso soli i biberom i dodajte opranu rižu. Dodajte mljevenu crvenu papriku, jaje i prstohvat peršuna. Bijeli luk kratko popržite sa običnim, toliko da pusti miris. Izmiješajte smjesu da se začini prožmu. Dodajte poprženi luk. Odvojite listove kupusa koje napunite nadjevom. Ostatak kupusa narežite na tanke rezance koji će poslužiti kao podloga za sarme. Ukoliko je kupus jako kiseo, listove isperite pod vodom. Na dno posude stavite dio rezanog kupusa da se sarma ne zalijepi za dno. Sarme zamotajte, a krajeve utisnite da se ne raspadnu. Poredajte ih u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa stavite preko njih. Dodajte suho meso i crvenu papriku, te polijte vodom da prekrije sarme. Poklopite posudu i kada sarma prokuha smanjite vatru, te kuhajte još oko 2-2,5 sata. Kada sarma bude gotova, napravite zapršku. U posebnoj tavici na vrelo ulje dodajte brašno koje treba stalno miješati da ne zagori, zatim dodajte crvenu papriku i kratko popržite. Dodajte hladne vode i pirea od paradajza po želji, te kuhajte još par trenutaka, zatim zapršku polijte preko sarme i čekajte da sve zajedno kuha još 10-15 minuta.

POLAGANI BUREK – praznična radost!

Potrebno je: 3 suhe jufke, 70 dkg ovčijeg mesa od buta, 3-4 glavice luka, 20 dkg masla.

 Priprema: Meso sitno nasjeckajte ili sameljite. Luk sitno nasjeckajte i prepržite na vreloj masnoći u tavi, posolite i ohladite, pa dodajte meso, biber i so, i dobro promiješajte. Jufke izrežite na veličinu tepsije, a tepsiju pomastite, pa prekrijte jednom jufkom koju ćete preliti rastopljenom masnoćom. Na nju stavite drugu jufku. Ravnomjerno naspite nadjev, pa pokrijte trećom jufkom. Ponovite nekoliko puta, po želji i ukusu, a svaku jufku polijte rastopljenom masnoćom. Na kraju stavite dvije završne jufke i svaku dobro pomastite. Burek ispecite u pećnici, pa ga režite na kocke ili rombove.

Savjet plus! Pečen burek možete poškropiti blago zasoljenom vrelom vodom u koju se stavi jedna kašika putera ili masla.

BEGOVA ČORBA – neodoljivo predjelo!

Potrebno je: ½ kg kokošijeg mesa, 20 dkg mrkve, 5 kg bamije, 2 dcl slatke pavlake, 3 žumanca.

Priprema: Kokošije meso operite i kuhajte sa korjenastim povrćem i začinima. Kada je kuhano, sve procijedite, vodu u kojoj se kuhalo ostavite po strani, pa meso odvojite od kostiju i nasjeckajte na kockice. Povrće također nasijecite na kockice. Istovremeno, u odgovarajuću posudu stavite maslo, lagano ga istopite i napravite svijetlu zapršku. U zapršku dodajte vodu u kojoj se kuhalo meso i povrće, pa sve kuhajte oko 15 minuta, tj. onoliko dugo koliko je potrebno da tečnost izgubi brašnjav okus i postane bistro-sluzava. Ponovo procijedite, dodajte meso i povrće narezano na kockice, ponovo prokuhajte, pa skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Bamiju skuhajte u vodi sa malo limunovog soka, pa kad je skuhana, dodajte u čorbu i umiješajte pavlaku i žumance.

STARINSKA SIRNICA – sa raževim hljebom i vanilin šećerom!

Potrebno je: 400 g mladog sira, 4 jaja, vanilin šećer, limun, pšenično oštro brašno, prašak za pecivo, 800 g raževog hljeba, 400 ml mlijeka, 400 ml vrhnja.

Priprema: Svježi sir izradite viljuškom. Dodajte jaja, šećer, vanilin šećer i brašno koje se prije toga pomiješa s praškom za pecivo. Hljeb narežite na kockice, prelijte mlijekom i ostavite da stoji oko 15 minuta, a zatim ga dodajte mješavini sa sirom. Umiješajte još kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu. Ulje dobro zagrijte u plehu, po plehu rasporedite pripremljenu smjesu i pecite upećnici zagrijanoj na 210°C oko 25 minuta. Sirnicu ohladite, pospite šećerom u prahu poslužite.

Savjet plus! Tokom pečenja, po potrebi, sirnicu pokrijte aluminijskom folijom. Najbolje je upotrijebiti raćevi hljeb star jedan dan.

BAJRAMSKA SALATA – puna usta okusa!

Potrebno je: 500 g suhog mesa, 200 g bijelog luka, 500 g pavlake, 250 g majoneze, 2 glavice kiselog kupusa, 200 g brokule, 400 g špinata, 50 g rotkvice, 10 g peršuna, malo octa, so, biber.

Priprema: Sve dobro izmiješati i poslužiti odmah. Može poslužiti kao prilog, ali i kao glavno jelo.

BAKLAVA S MAKOM – zašto nešto ne napraviti drugačije?

Potrebno je: 500 g kore za baklavu, 150 g maka, 150 g oraha, 300 g šećera, kesica cimeta, kesica vanilin šećera, 0,5 l vode, limun, ulje.

Priprema: Skuhati agdu od 300 g šećera i 0,5 litara vode. Dodati kesicu vanilin šećera i sok od jednog limuna. Ostaviti da se agda prohladi. Pomiješati mak, orahe i cimet. U dobro nauljen pleh, staviti dvije kore poprskane mješavinom vode i ulja. Kore posipati nadjevom od maka i nadjevom od oraha, naizmjenično. Redati sve dok ima sastojaka. Baklava se završava korama. Isjeći je oštrim nožem na kocke, preliti uljem i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni. Peći oko 50 minuta. Nakon toga, baklavu preliti prohlađenom agdom i vratiti u isključenu rernu još 15 minuta. Ohladiti i služiti.

TUNIŠKA BAKLAVA SA PISTACIJAMA – još jedna neobična baklava!

Potrebno je: 500 g jufke za baklavu, 500 g pistacije, 500 g mljevenih oraha, 2 kesice vanilin šećera, ulje, maslac, 2 šolje vode, šolja šećera, sok od jednog limuna.

Priprema: Pomiješajte mljevene pistacije i orahe sa jednim vanilin šećerom. U dobro podmazan pleh stavite 4 jufke, te svaku poprskajte rastopljenim maslacem, a koji ste pomiješali sa uljem. Pospite filom, pa poredajte još nekoliko jufki i redom do kraja. Baklavu završite sa 4 prazne jufke, isjecite na kocke ili rombove. Zagrijte ostatak ulja da zacvrči, te lagano premažite cijelu površinu jufke, tako da se ona ne podigne tokom pečenja ili poslije kada se bude zalijevala. Baklavu pecite najprije 10-ak minuta na 180°C, a potom smanjite na 100°C i pecite oko sat vremena. Pripremite agdu tako što ćete pomiješati vodu, šećer, kesicu vanilin šećera i sok od limuna, te kuhati 10-ak minuta. Mlaku baklavu prelijte vrućom agdom i po želji pospite mljevenim pistacijama.

TUFAHIJE S RIBIZLAMA – jeste li kad probali?

Potrebno je: 4 jabuke, 4 kašike fruktoze, kašika mljevenih oraha, 4 kašike slatkog vrhnja, limun, 10 g vanilin šećera, 50 g ribizli.

Priprema: Jabuke ogulite, očistite i izdubite im sredinu. Prokuhajte ih u zaslađenoj vodi, s jednim limunom izrezanim na ploške, a kada su kuhane izvadite ih i ocijedite. Složite ih u lim za pečenje. U vodu u kojoj su se kuhale stavite ostatak fruktoze da se dobro ukuha, poput sirupa. Zatim sve izmiješajte s orasima, vrhnjem i vanilin šećerom. Smjesom napunite izdubljene jabuke i zapecite u pećnici, a kada su gotove ukrasite ih ribizlama.

PUNJENE HURMAŠICE – za bolje praznično raspoloženje!

Potrebno je: 400 g brašna, prašak za pecivo, 250 g maslaca, 2 jaja, po 50 g grubo nasjeckanih oraha i badema, 2 kesice vanilin šećera, nešto šećera, 50 ml mlijeka, sok od jednog limuna, limun narezan na kriške.

Priprema: Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac, jaja, 80 g šećera i umijesite glatko tijesto. Ostavite sat vremena da nadođe. Punjenje ćete pripremiti tako što ćete bademima i orasima dodati vanilin šećer, 2 kašike šećera i sve zaliti sa kipućim mlijekom. Zamijesite smjesu i ohladite. Od tijesta za hurmašice oblikujte loptice, stanjite ih dlanom na ribežu, na sredinu tijesta stavite kašiku punjenja, a potom pažljivo uvijte jednu pa drugu stranu. Pecite ih u podmazanom limu oko 45 minuta na 200ºC, tako da s gornje strane ostane otisak od ribeža. Od šećera, vode, limunova soka i kriški limuna skuhajte sirup. Kuhati to sve na laganoj vatri 15 minuta. Kada se sirup malo ohladi, prelijte ga preko toplih hurmašica i neka tako stoje u do 10 sati.

Savjet plus! Najbolje je da hurmašice pripremate noć prije serviranja.

RUŽICE – šećerni užitak koji ne zastarijeva!

Potrebno je: pakovanje gotovih jufki, 600 g oraha, 300 g tirita, 200 g badema, 700 g šećera, 900 ml vode, 400 g margarina, šolja ulja, limun.

Priprema: Rastopite margarin i ulje na blagoj vatri. Napravite tirit od ulja, jaja i brašna, a orahe sitno isjeckajte, kao i bademe. Na drvenoj podlozi redajte dvije jufke, pa masnoćom prelijte preko jufke. Na tako pripremljenu jufku stavite tirit i na kraju orahe i bademe. Potom opet stavite dvije jufke, i sve dobro zarolajte. Režite ružice na debljinu 3-4 cm i pecite na 180°C oko sat vremena. Od vode, šećera i limuna spremite agdu, pa njom prelijte gotove ružice.

KADAIF – sočna “slamnata” slastica!

Potrebno je: 500 g sirovog kadaifa, 200 g maslaca, orasi u jezgri, grožđice, 500 g šećera (za agdu, s litrom vode), vanilin šećer, limun.

Priprema: Sirov kadaif složite u maslacem namazanu tepsiju. Između dva sloja sirovog kadaifa stavite orahe, grožđice i kriške maslaca. Tako pripremljen kadaif stavite u rernu i pecite. Za to vrijeme pripremite agdu. Pola kilograma šećera stavite u 1 l vode i kuhajte. Pri vrenju, kašikom skinite pjenu, te pustite da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriške, i vanilin šećer. Mlak kadaif lagano prelijte mlakom agdom. Ni kadaif ni agda ne smiju biti vrući.

GURABIJE S KOKOSOM – neobična kombinacija!

Potrebno je: 350 g brašna, prašak za pecivo, 250 g maslaca, 100 g kokosa, 200 g gustina, 2 jaja, kesica vanilin šećera.

Priprema: Od brašna, kokosa, šećera, praška za pecivo, maslaca, gustina i jaja zamijesite tijesto. Razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi tijesto i kalupima ili obrnutom stranom čaše oblikujte krugove. Zagrijte pećnicu i pecite u podmazanom limu na 175ºC oko 15 minuta. Pazite da gurabije ostanu ipak bijele, i kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu ili kokosom.

HALVA – slatko “na kašiku”!

Potrebno je: 200 g griza, 100 g margarina, 150 g oraha, 200 g šećera, ½ l vode, 50 ml ulja, vanilin šećer, malo cimeta.

Priprema: U veću posudu stavite ulje i margarin, dodajte usitnjene orahe i malo popržite. Dodajte griz i popržite ga na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok se čestice ne počnu odvajati jedna od druge. U drugu posudu stavite šećer, vodu, vanilin šećer i malo cimeta kako bi prokuhali na laganoj vatri. Nakon 15 minuta kuhanja sipajte sirup preko griza uz miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Savjet plus! Oblikujte halvu po želji, a možete je posuti mljevenim orasima ili šećerom u prahu.

TORTA SULTANIJA – raskošna praznična poslastica!

Potrebno je: 12 bjelanjaka, 12 žumanjaka, 3 kašike brašna, 150 g oraha, 150 g suhih smokava, 250 g maslaca, kesica vanilin šećera.

Priprema: Za pripremu kore najprije bjelanke izradite u čvrst snijeg, pa umiješajte u njih šećer i brašno. Dodajte orahe i smokve i lagano izmiješajte. Smjesu dodajte u okrugli namjenski kalup za torte i pecite 40 minuta na 175ºC. Ohlađenu koru presijecite na dvije do tri kore. Za kremu umutite žumance i šećere na pari oko 15 minuta. U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac i izradite. Kada se krema ohladi premažite kore i ukrasite tortu.

aura.ba

error: Content is protected !!