BAJRAMSKA SOFRA: NAJBOLJA JELA I POSLASTICE NA TRPEZI

Za Kurban bajram se obično pripremaju tradicionalna bosanska jela.Izdvojili smo neka, možda ih pripremite na bajramskom jelovniku .

TELEĆA ČORBA

Sa TELEĆOM ČORBOM je najbolje započeti bajramski ručak sa najdražima.

POTREBNO JE: 500 gr teletine, 1 glavica crvenog luka, 1 vezica zeleni, so, biber, suhi začin, 1 kašičica senfa, 3 kašike kisele pavlake, 1 jaje, a za zapršku su potrebni ulje i brašno

  1. Stavite meso da se kuha i kad provri prospite tu vodu i nalijte novu. Malo meso posolite i kuhajte ga dok ne omekša.
  2. Posebno na ulju dinstajte sitno isjeckani crni luk i povrće iz zeleni, uz dolijevanje vode dok ne omekša. Kada povrće potpuno omekša zalijte vodom da provri. Zatim dodajte začine i kašičicu senfa. Sve zapržite zaprškom od 1 kašike brašna na malo ulja.
  3. Meso isjeckajte na kockice i dodajte u čorbu. Kad se malo prohladi, nalijte lagano u čorbu 1 umućeno jaje sa 3 kašike pavlake. Pred služenje čorbu pospite sjeckanim peršunom.

PILAV SA PILETINOM

POTREBNO JE: piletina, 1 mrkva, 50 gr korijena celera, korijen peršuna, 300 gr riže, 1 glavica crvenog luka, 2 čehne bijelog luka, ulje, so, biber

  1. Pile očistite, operite ga i isijecite na komade, pa meso stavite u hladnu posoljenu vodu. Dodajte očišćeno i isječeno povrće i sve kuhajte kao supu. Na ulju propržite isjeckan crni i bijeli luk, dodajte rižu i začinite solju i biberom.
  2. Dinstajte rižu sa lukom povremeno dolivajući supu. Kada je riža skoro gotova, prespite je u posudu za pečenje, a preko poredajte komade kuhane piletine i povrća. Prelijte supom da ogrezne, pa stavite u rernu zagrijanu na 220 stepeni.
  3. Sve pecite dvadesetak minuta da riža dobije zlatastu boju. Ako želite, rižu možete začiniti i šafranom.

SITNI ĆEVAP SA RIŽOM

POTREBNO JE: 800 gr junetine, 2 glavice crvenog luka, ulje, so, biber, malo slatke crvene paprike, pola glavice bijelog luka, list celera i list peršuna, 2 kašike koncentrat paradaiza, malo bibera u zrnu i 1 mrkva

  1. Junetinu izrežite na komadiće. Crveni i bijeli luk nasjeckajte, ugrijte ulje i na njega stavite luk, mrkvu, peršun, celer, komadiće junetine, te so i biber.
  2. Dinstajte sve dok ne uvri voda koju puste meso i povrće. Smanjite temperaturu, dodajte crvenu papriku i paradajz sos.
  3. Kada je meso izdinstano, sve zalijte vodom i pustite da prokuha. Dinstajte tako dok meso ne bude mekano, a po želji možete dodati i malo vegete. Sitni ćevap poslužite uz kuhanu rižu.

PITA OD KUPUSA 

Ovo tradicionalno jelo možete poslužiti uz mesni obrok

POTREBNO JE: 500 gr kore za pitu, 1 veća glavica slatkog kupusa, 2 kom jaja, biber, so, ulje

  1. Glavicu kupusa očistite od spoljnih listova i dobro operite, a zatim je što sitnije isjeckajte.
  2. Na toplom ulju propržite kupus, posolite ga, pobiberite i sipajte malo vode. Dinstajte ga dok tečnost ne ispari. Zatim kupus prohladite i umiješajte 2 jaja.
  3. U nauljenoj tepsiji kupusom filujte kore za pitu. Pecite u zagrijanoj pećnici dok pita ne porumeni. Po želji je možete preliti umućenom pavlakom ili kajmakom.

PROČITAJTE I OVO

KURBAN BAJRAM: SLATKA BAJRAMSKA JELA

BAJRAMSKE RADOSTI U SKOPJU: SPECIJALITET BAKLAVA „ANGELE MERKEL“

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!