BAJRAMSKA POSLASTICA: RECEPT ZA ČUVENU ANTEP BAKLAVU SA 40 TANKIH JUFKI

Objavljujemo ekskluzivni recept najpoznatijih turskih majstora za baklave iz Gaziantepa 

Baklava je tradicionalna bliskoistočna poslastica još iz jedanaestog vijeka. Turci kažu da pravi najbolju baklavu na svijetu i za to imaju dokaz da je baklava iz Gaziantepa uvrštena u Mrežu kreativnih gradfova UNESCO-a.
‘Prava baklava trebala bi se sastojati od 40 tankih jufki – tvrde u Gaziantepu.

Ono po čemu se baklava iz Gaziantepa razlikuje od drugih jesu pistacije, kvalitet ulja i debljina jufke. Recept po kojem se pravi ova baklava ne mijenja se vijekovima.

ZA ANTEP BAKLAVU SA 40 JUFKI POTREBNO JE: 1.200 – 1.500 grama oraha, 500 – 600 grama putera, ulje, 350 g. pistaća.

 ZA AGDU JE POTREBNO: 2,0 do 3,0 kg šećera, 2 limuna, 1 litar vode

 Prvo skupite sve potrebne sastojke, otopite puter i u njega malo dodajte ulja. Jedan list što tanje jufke namazati sa puterom, pa posuti mljevenim orasima. Namotati na oklagiju pa ostaviti sa strane.

Uzeti drugi list jufke, namazati puterom pa namotati na oklagiju preko prve jufke. Ruku stavit na jedan kraj namotane jufke, a sa drugom skupiti jufku tako da se namežura. I tako sve redom ponavljati postupak dok ne potrošite jufke i orahe.

Kad je tepsija popunjena namažite baklavu puterom pa stavite da se peče na 350 stepeni, dok ne dobije finu boju.

Dok se baklava peče skuhajte agdu, pa baklavu isijjecite i zalijte agdom (toplu baklavu zaliti toplom agdom)

Komentari

komentara