Bajkovite građevine kriju jezive tajne: MJESTA DUHOVA, VUKODLAKA I OKULTNIH RITUALA – OVO SU NAJUKLETIJI DVORCI U EVROPI

Kada se spomenu dvorci, većini ljudi prvo na pamet padnu čarobne bajke i princeze koje u njima žive. Evropa je puna ovih prelijepih starih građevina, ali kao i kod većine bajki i one imaju svoju mračnu stranu, a legende o ukletim dvorcima stare su skoro koliko i sami dvorci. Neki od njih su, prema legendama koji ih okružuju, toliko ukleti da su se za njih zainteresovali i ozbiljni istraživači koji godinama istražuju ima li istine iza jezivih priča.

VJEŠTIČIJI DVORAC SMRTI
Izgrađen u 13. vijeku u Salzburgu u Austriji, Mušam dvorac poznat je kao vještičiji dvorac, i mjesto je najkrvavijeg i najbrutalnijeg vještičjeg suđenja u Evropi. Tokom 17. vijeka, nadbiskup Utenberg je osudio, mučio i pogubio preko 1000 žena koje su bile optužene za vještičarenje. Tih mračnih dana, hodnici dvorca su odjekivali vriskovima žena koje su premlaćivane, mučene i obješene do smrti, a ako je vjerovati legendama, njihove izmučene duše i danas lutaju dvorcem tražeći pravdu i osvetu.


Mušam dvorac je danas pretvoren u muzej, mnoge sobe su ostale u svom originalnom izdanju, a hrabri posjetioci često govore kako ih preplavi neugodan i jeziv osjećaj čim kroče kroz glavna vrata dvorca. Mnogi od njih osjećaju kao da ih neko posmatra i dodiruje, vrata i prozori se sami otvaraju i zatvaraju čak i onda kada nema ni daška vjetra. Kroz dvorac je prošlo nebrojeno kućepazitelja koji bi nakon jednog noćenja davali otkaz, isprepadano tvrdeći da su ih napali duhovi koji su nestajali pred njihovim očima. Jedan od njih je tvrdio da bi tokom jutarnjeg obilaska prostorija, u lovačkoj sobi uvijek pronalazio oružje na zidovima koje bi bilo okrenuto naopako, iako bi ih on prethodno veče ponovo vraćao u pravi položaj. Za ovo nije bilo objašnjenja jer bi se dvorac navečer zaključavao, i niko drugi nema pristup dvorskim prostorijama.

Čak su i istraživači uspjeli kamerom snimiti duha Antona, koji se brinuo za dvorac tokom vještičijih suđenja u 17. vijeku.
Pored ove mračne prošlosti, stanovnici Salzburga već godinama sa koljena na koljeno prenose priče o vukodlacima koji vrebaju u šumama koje okružuju dvorac, i hrane se srnama i zalutalim turistima.
FRANKENSTEINOV DUH I DANAS TUGUJE ZA SVOJIM GOSPODAROM
U blizini njemačkog grada Darmstada, nalazi se dvorac za kojeg se vjeruje da je bio inspiracija autorici Mari Šeli za horor priču o Frankensteinu. Ovo je danas jedan od najpoznatijih dvoraca u Njemačkoj, najviše zahvaljujući svom najpoznatijem stanovniku, Džozefu Konradu Dipliju, a lik Frankensteina je stilizovan upravo po njemu.


Dipli je bio alhemičar i zaljubljenik u okultizam, navodno je vadio leševe iz zemlje i na njima izvodio razne eksperimente, a sve kako bi otkrio tajnu besmrtnosti. Njegov najveći uspjeh je stvaranje monstruma od ukradenih dijelova tijela, kojeg je oživio upravo u ovom dvorcu. Jednog dana došlo je do eksplozije laboratorija, a navodno ju je izazvalo čudovište koje je stvorio Dipli. Stanovnici grada su ga se plašili i mnogi su vjerovali da je Dipli bio brat samog đavola. Na kraju su odlučili da napadnu zamak i ubiju doktora.

Saznavši za njihovu namjeru, Dipli se zatvara u dvorac i izvršava samoubistvo popivši otrov. Umro je u svom laboratoriju, dok je Frankenstein pobjegao u šumu. Mnogi vjeruju da je još uvijek tamo, hraneći se krvlju djevica. Prema legendi, i dan danas Frankensteinov duh šeta ruševinama oko dvorca moleći svog stvoritelja Diplija da se vrati u svoj laboratorij.
ŠKOTSKI ZAMAK I NAJGORE SKEPTIKE PRETVARA U VJERNIKE
Dvorac Edinburg je stara tvrđava koja se nalazi na uzvišenju iznad grada Edinburga i jedan je od najpopularnijih škotskih turističkih atrakcija. Pored toga, ovaj škotski dvorac mnogi smatraju jednim od najukletijih mjesta na svijetu . Sagrađen je u 12. vijeku, a nakon toga je pretrpio brojne više ili manje uspješne opsade. U njemu su pogubljeni brojni plemići i žene optužene za vještičarenje i, kao da to nije dovoljno strašno, tamnice u podnožju dvorca služile su kao karantena u koje su okupljani oboljeli od kuge i to ne da ih se liječi, nego da – umru.

Dvorac je, prema legendama i izjavama istraumiranih svjedoka toliko uklet da je izazvao veliku pažnju istraživača paranormalnih pojava, koji su se 2001. godine uputili u glavni grad Škotske kako bi provjerili ove navode. Njih je predvodio Dr. Richard Wiseman sa Sveučilišta u Hertfordshireu uz pomoć desetak volontera. Oni su nekoliko noći morali prespavati u navodno ukletim dijelovima dvorca i onima koji to nisu. Volonteri uopše nisu znali jesu li u ukletom dijelu, ili ne, ali čak 51% njih koji su bili u ukletim dijelovima prijavili su paranormalne pojave. Dr. Wiseman je osim toga koristio najmoderniju opremu za snimanje zvuka i fotografije, pisao je BBC 2001. godine.
Po dovršetku istraživanja, Wiseman je izjavio kako je uvjeren u postojanje duhova, i da je danas ‘još znatiželjniji’ za njihovo dokumentovanje.

DVORCA HUSKA KRIJE VRATA PAKLA
Zamak Huska, gotski dvorac kojeg je 1287.godine izgradio češki vladar Otokar II, nalazi se 47km od Praga, daleko od svih važnijih trgovačkih puteva, okružen močvarama. Legenda kaže da je izgrađen na vrhu bazdana, iznad ogromne rupe koja vodi direktno do pakla. Ono što je neobično je što niko ne zna zbog čega je dvorac izgrađen, a cijela građevina izgleda da je napravljena u pokušaju da nekoga ili nešto spriječi da pobjegne iz dvorca.

Lokalno stanovništvo priča da se na mjestu gdje je dvorac izgrađen, prije nalazila ogromna rupa kojoj niko nije mogao vidjeti dno, zbog čega su rupu nazvali „Vrata pakla“. Mještani kažu da su iz rupe svake noći izlazila čudovišna stvorenja i demoni sa crnim krilima koji su otimali ljude i vukli ih sa sobom u pakao. Svjedočenja o ovim stvorenjima se i danas mogu čuti među isprepadanim stanovništvom, ali i turistima koji su ubjeđeni da su noću u dvorcu vidjeli jezive tamne figure krilatih demona. Svoju zaslugu u stvaranju legende o vratima pakla dao je i švedski zapovjednik i crni mag Oronto, tokom tridesetogodišnjeg rata u Evropi. On se smjestio sa svojim vojnicima u napušteni zamak, odakle je terorisao okolinu, a priča se i da se bavio alhemijom i da je sklopio pakt sa đavolom.
Mnogi istraživači paranoramalnog su posjetili ovaj dvorac i slažu se da se ispod njegovih temelja zaista nalazi put za pakao. Čak i psi odbijaju da uđu u ovaj dvorac i često će početi panično lajati kada se približe njegovim kapijama. Slična je stvar i sa lokalnim stanovništvom koje se drži podalje od ovog mjesta, uvjereni da se među zidovima ovog dvorca krije iskonsko zlo.

(aura.ba)