Bajanje uz pomoć kupusa: Ako je glavica kupusa grbava muž/žena će vam biti ružan/na!

Kupus simbolizira dobit, korist i dobro stanje, a istovremeno je simbol tvrdoglavosti.


Kupus (Brassica oleracea) jede se od praistorije i smatra se jednom od najstarijih namirnica. Uzgaja se od davnine jer su o njemu pisali još grčki i rimski pisci.

Predak kupusa ne zna se sa sigurnošću, ali pretpostavlja se da je nastao od jedne od osam divljih vrsta koje su rasle na sjevernoj obali Sredozemlja, na obalama južne Engleske, Danske i južne Francuske, a orijentalne vrste kupusa proširile su se po cijelom Balkanu.

Rimljani su jako cijenili kupus pa je književnik Katon preporučivao konzumaciju sirovog kupusa prije ručka kako bi se smanjio utjecaj alkohola i poboljšala probava. Rimljani su također vjerovali da kupus odagnava melanholiju, a koristili su ga i kao oblog za rane i različite udarce. Kupus simbolizira dobit, korist i dobro stanje, a istodobno je simbol tvrdoglavosti.
Brojna su narodna vjerovanja u magičnu moć kupusa. Evo nekih:

Želite li saznati za kakvu će te se osobu udati zavežite sebi oči i otiđite u vrt. Tamo napipajte kupus i iščupajte ga, pa provjerite njegovo korijenje. Ako je ravno, udat će te se za zgodnog muškarca, a ako je grbavo muž će vam biti ružan. (Isto važi I u obrnutom aslučaju – kakvu će ženu muškarac oženiti)
Bitno je također i da je na korijenju mnogo zemlje jer što je više zemlje na njemu muž će vam biti bogatiji.

Ako se zasađeni kupus ne pretvori u glavice nego odmah ide u sjeme to je znak smrti u porodici
A da bi vam godina dobro počela, staro voodoo vjerovanje iz New Orleansa kaže da je 1. januara/siječnja nove godine potrebno jesti samo kupus, jer on navodno ima magičnu moć koja će osigurati dobar početak godine. (aura.ba)