Baba Stanina PITA UDAVAČA

POTREBNI SATOJCI: 1 veliki luk, sjeckani, 1 kašika putera, 1 kašika žalfije, 300 g piletine bez kostiju, 1 kg kuhane šunke, sjeckanog peršuna, muskatni orah, 700 g pilećih grudi, tanke

Za pecivo je potrebno: 375 g bijelog brašna, 375 g oštrog bijelog brašna, 140 g putera, 175 g masla i 1 jaje

Priprema
1. Izdinstati luk na puteru sa žalfijom, a zatim propržite piletinu bez kostiju i smesi dodajte peršun, muskantni orah, biber i so.
2. Pleh veličine 20 cm podmažite maslom. Pomiješajte brašno i so, zatim u sredinu stavite maslac, dodajte oko 20 ml vode i miješajte.
3. Tijesto umijesite dok ne dobijete glatku masu i razvucite ga.
4. Listove postavljajte u pleh, preko ređajte pileće grudi, pančetu i ponovite postupak.
5. Urolajte ostatak tijesta u krug da prekrije kolač i pritisnite kako bi zapečatili ivice, otvorite rupu kako bi ste naknadno tokom pečenja ubacili jaje.
6. Zagrijte rernu na 200 stepeni i pecite pitu oko sat vremena, pred kraj pečenja ubacite jaje. (Stvar ukusa)

Komentari

komentara