Aysela otkrila tajnu ljepote: LICE BEZ PUDERA, A SA BORAMA – JE LIJEPO LICE!

Rođena Tuzlanka Aysela – „crna mačka“, kako je mnogi odmilja zovu nakon snimljene istoimene hit pjesme, na estradi je prisutna godinama. Karijeru je gradila polako, korak po korak, hitovima, a ne skandalima.

Sjeća se svog prvog nastupa kao da je juče bio, jer se od silne treme i nervoze cijelo veče nije ni pomjerila sa jednog mjesta na pozornici. Oduvijek je, kaže, bila stidljiva i povučena osoba, pa joj je dugo vremena trebalo da snimi prvi album. Ipak, uspjela je zahvaljujući menadžeru i tekstopiscu Mirku Paviću snimiti izuzetno slušane albume: „Dobro jutro“ i „Crna mačka“.

Sjajan scenski nastup, kostimografija i vatreni ples – postaju nezaobilazan performans svakog njenog nastupa.

– Nisam opterećena lokalnom, a ni konkurencijom uopće, mada sam svjesna da sam mnogima “trn u oku”. Ljubomoru, pakost, pa i podmetanja sam čak osjetila i na vlastitoj koži. Moja karijera ide uzlaznom putanjom, sretna sam majka, ne hodam Tuzlom pognute glave ili dignutog nosa. Nemam silikone, ali ću ih jednog dana imati – izjavila je Aysela za Auru prije tačno deset godina.

A evo šta se u međuvremenu promijenilo kod lijepe Tuzlanke.

– Snimila sam dva singla za Grand produkciju “Noć do ludila” i “Daj malo malo” čija je promocija u punom jeku. Što se tiče silikona, još uvijek ih nemam. Ne trebaju mi…

RAZBISTRAVAM SE KAFOM Dan započinjem bez stresa u samoći i s jutarnjom kafom. Ako ne radim, uživam u tome da spavam malo duže, nakon što ustanem, kafa je obavezna i volim da je popijem u samoći. Tako se, što bi se kazalo, razbistrim i popričam sama sa sobom. Ljudima ne prija samoća, naravno ni meni, ali ako kafu ne popijem sama, onda dan ne ide u smjeru u kojem želim.

 

ŽIVOT BEZ STRESA

Nakon kafe isplaniram svoj dan, najprije pokušam riješiti sve obaveze. Poznato je da sam svoj život najviše posvetila svome sinu i odgajanju njegovom, tako da mi je on najvažniji. Spremim mu doručak koji je naravno obavezan te ga nakon toga vozim u školu. Kada se vratim tek tada se malo opustim uz društvene mreže, fanove i samom internetu. Važno mi je napraviti svakodnevni balans jer tolike godine na estradi nose sa sobom veliki stres i teret pa što više pokušavam biti van stresa.

IZ KUĆE NIKADA NE IZLAZIM BEZ MOBITELA I NOVČANIKA, FULL SREĐENA! Volim lijepo da izgledam, ali se ne šminkam pretjerano. Povjerenje poklanjam skupim i kvalitetnim preparatima – Diorov puder, Max factor maskara, Lancomovo rumenilo i ostale skupocjene brendirane stvarčice. Inače, imam jako dobre prirodne trepavice, a i lice treba čuvati za starost, pa i ne pretjerujem sa kozmetikom. Preferiram francuski manikir – dakle uredne i čiste nokte. Jedna sam od rijetkih pjevačica bez dugih nokata.

ROĐENA SAM ZA DOMAĆICU I KUĆANSKE POSLOVE. Sve znam raditi, rada se ne bojim niti stidim. Sa sedam godina sam potkuhavala hljeb, pravila pite i učila se čistiti ćoškove kuće, a ne sredinu kako mnogi imaju običaj. Ha, ha, ha. Nikad mi nije bilo mrsko u pola noći sestrinoj djeci, primjera radi, ispunjavati kulinarske želje, praviti palačinke i slično. Ti kućni poslovi i danas mi održavaju kondiciju.

TIPIČNA SAM CRNKA – TEMPERAMENTNA, VATRENA, LJUTA, VESELA, BIJESNA… U jednom satu mogu promijeniti sva raspoloženja. U suštini sam prava dobrica, jedna humana duša koja se prva odaziva svim humanitarnim koncertima, i to iskreno, od srca. Prilično sam fleksibilna, poštena i naivna, pa me lahko ljudi razočaraju.

 

ODMARAM SE UZ KNJIGE I RELAX MUZIKU

Najbolji mi je odmor uz neku dobru knjigu ili kupku sa obaveznom relax muzikom, mirišljavim svijećama i opet naravno sa samom sobom. Tako se odmaram u stanu, a van kuće volim otići negdje u prirodu daleko od vreve grada i svakodnevnih dešavanja. Tuzlanski kanton je, što je meni drago veoma bogat prirodom, rijekama, slapovima i mjestima za odmor i onda to sve tako dobro dođe. Naravno kada se ne snima, ne nastupa i kada se ima vremena.

ZDRAVA ALI BOGATA HRANA

Bez imalo skromnosti, ne da pokušavam nego sebi zahtjevam da kuham kvalitetne i zdrave obroke za sebe i svoju porodicu, posebno svog sina kojeg učim također da se zdravo i kvalitetno hrani. To sam naučila sve od svoje majke na čemu sam joj beskrajno zahvalna. Osim što me naučila da uvijek budem dama i žena sa obrazom naučila me i da se dobro snalazim u kuhinji. To potvrđuju svi moji prijatelji koji su oduševljeni kako kažu mojim zlatnim rukama. Mnogi bi rekli da pjevačice ne kuhaju, ali ja znam i znam da su i mnoge moje kolegice vješte kuharice.

POROCI Osim cigareta nemam nikakvih drugih poroka. Alkohol nisam nikada pila niti namjeravam, a od droge se ježim. Čak mi bude i žao što znam da su alkohol i droga usko vezani za estradu i onda se često tokom mojih nastupa zamislim i gledam svu tu raju te se nadam da ti mlađi naraštaji oko mene nisu drogirani. I sama sam majka i svu tu djecu i tinejdžere oko mene gledam najprije kao majka. No, nažalost, sada je sve lako dostupno i posebno u našoj državi svega ima te šaljem poruku svim roditeljima da dobro čuvaju svoju djecu.

TAJNA MOG IZGLEDA Najveću ulogu u mom izgledu ima majka priroda, a zatim moja rođena majka koja me rodila – dakle genetika. Priznajem, godine idu i čine svoje ali sam veliki protivnik estetske i plastične hirurgije. Žena je lijepa i kada se na njoj vidi pokoja borica. Dosta ja ulažem u kozmetiku i trudim se da bude što više kvalitetna, ali često i koristim neke prirodne stvari kao što su maske za lice, maske za ruke od prirodnih sastojaka kao i eterična ulja, himalajsku sol. Važnu ulogu igra i ishrana. Voće i povrće su važni sastojci u mojoj ishrani. Neko je jednom rekao da, kakva nam je ishrana takva nam je i energija, dan, misli, i sve ostalo. Tijelo je također jedna mašina koja ako u nju naspeš kvalitetno gorivo dobro i radi.Savjetujem ovim mlađim djevojčicama i tinejdžerkama koje preko društvenih mreža često traže savjete od mene, da pokušaju da što više iznesu svoju mladost bez šminkanja i svih ostalih preparata koje nam se nude. Da ne misle da nešto mnogo umanjuju svoju ljepotu ako na licu nemaju pudera naprimjer, koji koži ne dozvoljava da diše.

SMIJE LI NA BALKANU PJEVAČICA VJEROVATI U BOGA?!

Naravno da vjerujem u Boga to me u životu najviše održalo ali mi donijelo također da manje radim i manje se borim. Jer se ne dozvoljava ovdje kod nas da pjevačica i pjevačice vjeruju u Boga. nakon onog “skandala” oko hidžaba, rekla sam da više neću pričati na tu temu ali je neizbježno. Bog je za mene sve, podario mi je sina, glas, zdravlje, život – sretna sam i zahvalna sam mu na tome. Neću se pokušavati pravdati jer to nikada ne radim, ali ako sam samo grešna što na scenu ponekad izađem sa većim dekolteom, onda nek nosim posljedice, za ostalo bit ću sretna ako se sve negdje gore i zapiše jer ja znam kako sam odgojena i kakav sam insan. Tu bih stavila i tačku na tu temu.

TRENUTNO NEZAINTERESIRANA ZA LJUBAV

Ljubav je Bog, porodica, sin, muzika, prijatelji… Zar treba neka druga ljubav i veća. Zar treba neko da mi prekine moj jutarnji ritual sa sinom i kafom. Ne bježim ja od toga, nisam se zarobila u samoću ali jednostavno sam nezainteresovana jer sam ja kako kažu moji prijatelji veoma teška osoba i nema nikog ko može meni da parira. Ako Bog i sudbina odrede bit će što će bit.

RECEPT ZA ŽIVOT Ono što sudbina odredi od toga se pobjeći ne može, ali se treba boriti i biti ustrajan da život provedemo što kvalitetnije i bolje. Drugačije i ne valja. Najprije treba biti insan, biti čist od grijeha i prevara, intriga i laži, treba što više raditi na sebi, a rada na sebi nikada ne manjka. Stoga svako jutro sebe posmatrajte i kalkulišite šta se dobro uradili sebi a šta drugima, tako kalkulišite i zlo ako ste napravili i samo donesite svom životu balans, mir i harmoniju. To je jedini recept za kvalitetan život.

Samir Nišić/aura.ba