Avokado: Zeleno “meso” je sjajan prijatelj ženske ljepote

Avokado, koji potiče iz prašuma srednje i sjeverne Amerike, još su davno kultivirala drevna meksička plemena Maye, a potom i Asteci, koji su mu dali ime “maslac iz šume”. Mekano meso zelenih plodova visokog zimzelenog drveaća Asteci nisu koristili samo za prehranu nego i u kozmetičke svrhe. Naime, avokadom su njegovali kosu, štiteći se tako od peruti. Poklanjamo Vam nekoliko kozmetičkih savjeta…

Za poticanje prokrvljenosti

Za poticanje prokrvljenosti kože pripremite masku od dvije supene kašike zgnječenog mesa zrelog avokada, 1 čajne kašičice jogurta i 1 čajne kašičice meda. Masku nanesite na lice, pustite neka djeluje petnaestak minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

Liječenje popucalih kapilara

Protiv popucalih kapilara dobro je upotrijebiti mješavinu ulja avokada i eteričnog ulja limuna. Smiksajte pet-šest kapljica limuna sa supenom kašikom ulja od avokada i svaki dan utrljajte na mjesta gdje su popucali kapilari.

Za liječenje suhe kože

Za njegu suhe kože izmiješajte meso cijelog avokada sa po 1 supenom kašikom piva, jabučnog octa, meda i bademovog ulja. Masku nanesite na lice i nakon 30 minuta isperite mlakom vodom. Suhoj će koži goditi i maska izmiješana od zgnječenog mesa polovice avokada, 1 supene kašike mekog kravljeg sira i 1 čajne kašičice meda. Masku držite na licu dvadesetak minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

 Krema za ruke

Za njegu ruku pomiješajte meso avokada sa jednim žumancetom i malo limunova soka. Masu nanesite na ruke, obmotajte ih kuhinsjkom folijom, i nakon 20 minuta isperite vodom.

 Za vječno mladu kožu

Za podmlađivanje suhe i zrele kože, izmiješajte meso od pola avokada, dvije supene kašike slatkog vrhnja, jednu supenu kašiku mekog kravljeg sira i pola vezice peršuna. Masku nanesite na lice, nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.

(aura.ba)