Autentičan snimak ili montaža: Prije 300 godina umrla djevojčica, koju je izbo nožem otac, progledala!

Dok jedni to smatraju Božijim znakom drugi tvrde da je riječ o prevari i namještaljci.

Na jutjubu se pojavio video snimak na kojem su turisti u katedrali u Jaliscou u Meksiku navodno snimili trenutak u kojem je dijete, koje je umrlo prije 300 godina, otvorilo oči. Dok jedni to smatraju znakom drugi tvrde da je riječ o prevari i namještaljci.

Legende o preminuloj djevojčici, koja je proglašena svetom te su njeni ostaci sahranjeni u katedrali, su različite. Najpoznatija je priča prema kojoj je curica htjela da ide na prvu pričest zajedno sa svojim kolegama iz škole, ali joj je otac to zabranio. Časne sestre su ju pozvale i djevojčica je tajno otišla na prvu pričest. Kada je njen otac to saznao, izbo ju je i ubio, prenosi Mirror.

Mještani su njeno tijelo donijeli u katedralu, gdje je sahranjena te je postala simbolom ljubavi prema Hristu.
Slična priča pojavila se i 2014. godine u Italiji. Tada je objavljen video na kojem se vidi kako navodno Rosalia Lombardo, koja je umrla 1920. godine trepće. Rosalia je imala samo dvije godine kada je umrla od upale pluća. Otac general Lombard o bio je skrhan njenom smrću. Bio je bogat te platio stručnjaku Alfredu Salafiju da balsamuje njeno tijelo.

Salafia je tijelo tako dobro balsamovao da i dan danas djevojčica izgleda kao da je zaspala. Zbog toga je zovu “uspavana ljepotica”. Njeno treptanje objasnili su naučnici koji tvrde da je riječ o optičkoj varci.

U pitanju je optička iluzija usljed svjetla koje filtriraju bočni prozori, a čiji se intenzitet tokom dana mijenja.