Aurini recepti: NAPRAVITE UKUSNU JAFFA TORTU!

jaffa tortaSastojci
Biskvit
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika oraha
3 kašike brašna
pola vrećice praška za pecivo
1,5 kašika kakaa
Bijela krema
1 litar mlijeka
2 vrećice pudinga, okus slatkog vrhnja
6 kašika šećera, za pripremu pudinga
15 dag maslaca
15 dag šećera u prahu
3 dl slatkog vrhnja za šlag
3 kašike šećera u prahu (po želji, nije neophodno)

Smeđa krema
2 dl mlijeka
10 dag šećera
15 dag čokolade za kuhanje
20 dag mljevenih oraha
4-5 kašika mljevenog keksa
2 dl slatkog vrhnja za šlag
Još
3 kutije Jaffa keksa
cca 5 dl 100 % orange juice, sok od naranče

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Prosijte brašno sa praškom za pecivo. Pripremite 2 kalupa (od 24 cm), obložite ih pek papirom. Od bjelanjaka načinite snijeg, i nastavljajući miksati dodajte kašiku po kašiku šećera. Smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte jedan po jedan žumanjak. Pažljivo umiješajte orahe, te brašno prosijano sa praškom. Otprilike pola smjese ulijte u jedan pripremljeni kalup, a u drugu polovicu pažljivo umiješajte prosijani kakao, i ulijte u drugi kalup. Peći oko pola sata na 180 stepeni.

Biskvite ohladite. Za bijelu kremu skuhajte pudinge u litri mlijeka, ohladite. Pomiješajte maslac sa šećerom u prahu. Istucite slatko vrhnje u šlag. U maslac dodajte kašiku po kašiku ohlađeni puding, miksajući. Pažljivo umiješajte šlag. Ako vam se krema ne čini dovoljno slatka, umiješajte one 3 kašike šećera u prahu.
Sad izrada smeđe kreme.
Stavite kuhati mlijeko, šećer i razlomljenu čokoladu. Kad se čokolada otopi, dodajte orahe i kekse. Kratko zajedno prokuhajte, ohladite. Istucite 2 dl slatkog vrhnja u šlag, umiješajte ga u ohlađenu kremu od oraha.
Razrežite biskvite jednom, znači dobiti ćete 2 bijela i 2 smeđa lista. Pripremite juice i jaffa kekse.
Na podmetač za tortu položite obruč kalupa. Prvo stavljate jedan list smeđeg biskvita. Navlažite ga sa par kašika soka od naranče. Premažete ga 1/4 bijele kreme i slažete kekse, koje ste prethodno umočili u sok od naranče. Slažete ih čokoladnom stranom prema dolje. Kekse prekrijete s još 1/4 bijele kreme.
Sad stavljate jedan list bijelog biskvita koji isto navlažite sa sokom. Premažete ga sa svom tamnom kremom i na to položite preostali list bijelog biskvita. Opet, par kašika soka,i  mažete 1/4 bijele kreme. Ponovite postupak sa keksima- sok pa slaganje u krug. Premažite kekse zadnjom četvrtinom bijele kreme. Stavite zadnji list biskvita i stavite tortu na hlađenje.
(E. K./aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!