AURINA KUHINJA: Zapečena riža sa špinatom i jajima

Sezona špinata i njegove niske cijene na tržnicama, špinat češće uvršatavaju na naš jelovnik. Izuzetno zdrava i upotrebljiva namirnica koju treba na razne načine upotrebljavati. Miomira Stojanović – Herčić, redovna čitateljka Aure iz Brčkog, poslala nam je recept kako na originalan i jednostavan način iskoristiti špinat kao glavi obrok ili zanimljiv prilog pohovanim ribljim filetima.

Sastojci (za četiri osobe):

250 do 300 grama riže,

400 do 500 grama špinata,

Jaja (po želji),

So, vegeta, bijeli luk, malo bibera.

Rižu oprati, glazirati te staviti da se kuha, riži dodajte malo više vode nego inače. Rižu kuhajte oko 15. minuta. Nemojte je skuhati do kraja.

Opran i očišćen špinat prokuhati tri minute u slanoj vodi. Nakon toga ocijediti i na sitno isjeckati špinat. Ovde možete upotrijebiti miksere, aparate za pasiranje ili rezanje iako je špinat najukusniji ako se isjecka ručno.

Rižu koja je ¾ skuhana, pomješajte sa isjeckanim špinatom. Smjesu riže i špinata istresite u namašten pekač. Masu riže i špinata, na mjestima odmaknite kašikom te u nastale rupe ubacite svježa jaja. Nakon toga pecite u pećnici oko 15 minuta, na temperaturi 180 – 200 stepeni Celzijusa. Riža će se dokuhati, cijela masa će dobiti posebnu koricu, a jaja koja ste stavili u masu, jelu će dati posebnu draž.

Jaja, riža i špinat stvaraju hranjivim materijama ujednačen  obrok. Ako želite ovo jelo napraviti reprezentantnijim, dodajte mu komade prženog mesa ili kao u ovom slučaju riblje filete pohovane u raževom brašnu.

Dobar tek!