AURINA KUHINJA: UKISELJENI ŠAMPINJONI KOJE MOŽETE PRIPREMATI CIJELE GODINE

Sabina Zahirović – Popović  redovna  čitateljka magazina Aura iz Banovića, poslala nam je univerzalan i jednostavan recept za kiseljenje šampinjona, a voda za njihovo konzerviranje (kiseljenje) se može uvijek upotrijebiti za kiseljenje nekog drugog povrća.

Kiseljenje namirnica domaćicama ponekad predstavlja veliki problem. Uz ovaj recept možete ukiseliti šampinjone, ribani kupus, paprike ili na debele kolutiće narezane krastavce.

Smrznuti odnosno odmrznuti šampinjoni gube svoj ukus, pa i oblik. U umacima nisu baš reprezentativni, odmrznute šampinjone ne možete upotrebljavati kao ove iz recepta koji slijedi. Ovaj recept je poseban način, kako da konzervirate šampinjone koje možete koristiti i kiseliti cijele godine.

Još jedna prednost ukiseljenih šampinjona je, da ne zahtjevaju nikakvu termičku obradu prije konzumiranja, iako se mogu dodavati toplim jelima u procesu kuhanja. Odlični su za dekoraciju narezaka, mezetluka  itd. Ovo je poseban i jednostavan način konzerviranja ove namirnice uz koji ćete uštediti kućni budžet. Nećete više morati nabavljati skupe konzervirane šampinjone, jer ćete uvijek imati vlastite zalihe pri ruci.

Potrebni sastojci:

1 kilogram očišćenih šampinjona koje kiseliti cijele (bez sjeckanja),

2 decilitra alkoholnog sirćeta ( 9%-tno sirće kojim inače kiselimo salate),

7 decilitara vode,

¾ fildžana šećera i ¾ fildžana soli,

lovorov list, biber u zrnu (za one koji vole mogu dodati i origano),

mala kašikica vinobrana.

Nabrojane sastojke (bez šampinjona i vinobrana) staviti u šerpu. Prokuhati i ohladiti. U ohlađenu masu dodati vinobran. Oprane i očišćene šampinjone slagati u staklene tegle. Pripremljenom i ohlađenom vodom preliti šampinjone. Tegle zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu. Šampinjoni će u procesu kiseljenja promjeniti boju (postaju tamniji) ali to nikako ne umanjuje njihov ukus. Narezane možete dodavati umacima, čorbama, supama, salatama, a nepogrešljiv su dodatak domaćoj pizzi. Dobar tek!