Aurina kuhinja: Tjestenina s tunom i pestom

Za 4 osobe: 2 vezice listova rikule, 25 gr nasjeckanih badema, 1 kašika ribanog parmezana, 6 kašika maslinovog ulja, sol i bijeli papar, 400 gr tjestenine, 100 gr crnih maslina bez koštica (iz staklenke), 200 gr tune iz konzerve.

Zeleni umak: Listove rikule oprati, osušiti i odrezati peteljke. Nekoliko listova krupno narezati i ostaviti sa strane. Preostale listove rikule i bademe staviti u mužar i tučkom zdrobiti u pastu. Dodati parmezan, a potom uz neprekidno miješanje pomalo dodati i malsinovo ulje. Umak miješati dok ne postane gust i mekan. Začiniti solju i paprom.

Tjesteninu skuhati u blago osoljenoj vodi i ocijediti. 3-4 kašike vode od kuhanja umiješati u zeleni umak.

Masline ocijediti i narezati na ploške. Tunu ocijediti i viljuškom usitniti na manje komade. Tjesteninu, masline i tunu pomiješati i staviti u posudu za posluživanje. Preliti zelenim umakom i posipati krupno narezanom rikulom.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!