Aurina kuhinja: ŠTRUDLA S MAKOM

13989643_10209969274130060_1151662353_nSastojci

tijesto:
350 gr brašna
1,7 dcl mlijeka
pola dcl ulja
1 čajna kašika germe
1 čajna kašika šećera
1 kašičica soli

nadjev:
200 g mljevenog maka
100 g šećera
1,5- 2 dcl mlijeka- da bude lako za mazanje
jedno žumanjce za premazivanje
14031055_10209969274450068_1966742800_n
U decilitar toplog miljeka stavite germu i šećer i ostavite da nadođe. Brašno prosijte i u njega stavite so, nadošlu germu, ostatak mlijeka i ulje. Zamijesite tijesto i ostavite da naraste dok mu se volumen ne udvostruči.

U šerpici zagrijte miljeko i u njemu otopite šećer i u vrelo mlijeko dodajte mljeveni mak. Tijesto razvaljajte na tanko možda pola cm i nanesite fil i umotajte u štrudlu. Ostavite da miruje oko 15 min. Premažite umućenim žumanjcem i stavite da se peče na 180 C oko 40 minuta. S napomenom da smanjite temperaturu na polovici pečenja. Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu.

Ovo je mjera za veliki pleh.

Komentari

komentara