Aurina kuhinja: SAVIJAČA OD BRESKVI

new-imageTijesto (za 12 komada): 300 gr slatkog brašna, 1,5 dl mlake vode, malo octa, malo soli, 2 kašičice ulja. Nadjev: 500 gr breskvi, 0,5 dl ruma ili voćnog likera,100 gr krušnih mrvica, 60 gr maslaca, 100 gr sjemenki pinije, 100 gr šećera.

Takođe, potrebno je još: papir za pečenje, maslac za premazivanje, šećer u prahu.

1. Tijesto: Od brašna, vode zakiseljene s malo octa, soli i ulja, umijesiti mekano i glatko tijesto. Neka odstoji jedan sat poklopljeno toplom posudom.

2. Nadjevi: Breskve oprati, prepoloviti i izvaditi koštice. Narezati ih na tanke kriške, posuti šećerom, poprskati rumom ili voćnim likerom i ostaviti da odstoje 15-20 minuta.

3. Maslac zagrijati i na njemu popržiti krušne mrvice da budu lijepe, zlatnožute boje.

4. Tijesto tanko razvaljati na stoljnjaku, posipati poprženim krušnim mrvicama i povrh toga staviti breskve. Njih zatim posipati sjemenkama pinije i savijaču saviti pomoću stolnjaka.

5. Savijaču staviti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Savijaču odozgo premazati rastopljeni maslacem i peći oko sta vremena na 180 stepeni dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.

6. Još vruću savijaču izrezzati na komade, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!