Potrebno: 250 g mrkve, 1 manji krastavac, 1 svežnjić rotkvica, 200 g špinata, 2 mlada luka, 1 svežnjić vlasca, začinsko bilje (bosiljak, koriander, komorač), 150 g suhe šunke (pršuta) u tankim šnitama i 75 g parmezana u komadu. Za umak: 3-4 kašike limunova soka, 1 kašika meda (livadnog), 1 kašika ljućeg senfa, 2 kašike octa, 6 kašika maslinovog ulja, sol, papar i po želji kašika Balsamico octa.
Salatu oprati, mrkvu oguliti i naribati. Krastavac oguliti i nasjeći na kolute zajedno sa rotkvicama. Špinat oprati, odstraniti peteljku te posušiti. Mladi luk očistiti i zajedno sa zelenim listovima isjeći na kolute. Zelenu salatu i ostale sastojke posložiti na tanjur, posuti usitnjenim vlascem i začinskim biljem. Za umak pomiješati sve sastojke dodati malo sitno sjeckanog luka te dobro promiješati. Preliti preko salate. Na salatu posložiti šnite pršuta i tanke listiće parmezana.
SALATA OD CRVENOG GRAHA
Potrebno: 1 konzerva ocijeđenog crvenog graha ,1 oguljena naranča podijeljena na kriške, 1 glavica crvenog luka narezanog na kolute, 2 celerove grančice narezane na kockice, 1 zelena paprika narezana na kockice, 1 crvena paprika narezana na kockice
listovi zelene salate. Za umak: 1 kašika jabučnog octa, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika meda, 1 kašika ulja, sol, papar
U maloj zdjeli promiješati sastojke za umak. U većoj zdjeli pomiješati grah, naranču, luk, celer i papriku. Zdjelu za salatu obložiti listovima zelene salate, u sredinu staviti grah i ostalo povrće, preliti umakom i poslužiti.
JESENSKA SALATA
Potrebno: 2 rajčice narezane na kockice, 1 glavica endivije (kovrčave) natrgane prstima, 1 naribana mrkva, 1 grančica nasjeckanog celera, 1 crvena jabuka narezana na kockice, 1 svežanj rotkvice narezane na listiće. Za umak: 1 kašika ulja, 1 kašika meda, ½ čaše punomasnog jogurta, ½ kašičice vinskog octa, 3 kašike limunova soka, prstohvat soli.
U zdjeli ili na tanjure posložiti salatu i jabuku. U manjoj zdjeli pomiješati sastojke za umak. Umak preliti preko salate i lagano promiješati.
PRELJEV ZA SALATU (VINAIGRETTE)
Potrebno: 1 kašika senfa, 1 kašika meda, 3 kašike svježeg soka od naranče, 3 kašike svježeg soka od limuna, 2 kašike maslinovog ulja, 3-4 lista svježeg bosiljka, sol, papar.
Senf, med i sol, pjenjačom miješati, te povremeno dodavati narančin i limunov sok i ulje. Miješati tako dugo dok se ne dobije kremasta masa. Preliti preko salate. Posuti sa usitnjenim bosiljkom.
Vinaigrette odlično pristaje uz salatu od svježih tikvica i mrkve sječenih na rezance i uz tvrđe zimske zelene salate.
(aura.ba)