Aurina kuhinja: RECEPT ZA TUFAHIJE

15129818_10210935894694970_4135654_n Sastojci: 1 kg. slatkih jabuka (6 kom.), 100 gr. mljevenih oraha, 50 gr. suhog grožđa,    500 gr. šećera, 1 limun, 125 ml. vode, šlag.

Priprema:

Za izradu tufahija koriste se slatke jabuke (kisele jabuke bi se raspale) . Najbolje su jabuke sorte “Budimka”. Suho grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri.
Mljevene orahe pomiješati sa nabubrelim suhim grožđem i odložiti sa strane do upotrebe. Jabuke oljuštiti i izdubiti sadržinu.
U širu plitku šerpu staviti šećer, preliti ga sa 125 ml. vode i sokom od 1 limuna.
Kuhati na jačoj vatri uz miješanje oko 10 min., dok se ne dobije gustina kao za slatko.
U sirup poredati jabuke i bariti ih uz okretanje oko 10-15 min. dok ne postanu prozirne i ne omekšaju.
Jabuke izvaditi u plitku činiju i pustiti da se malo prohlade, a sirup ostaviti na najmanjoj vatri da se još kuha.
U svaku jabuku kašičicom stavljati mješavinu (orasi, grožđe i malo sirupa koji je sve to povezao u kompaktnu smjesu).
Tako pripremljene tufahije preliti sa preostalim vrelim sirupom i pustiti da se ohlade. Po želji se prethodno mnogu jabuke i zapeći. Staviti na vrh šlag, a preko mljevene orahe ili višnje iz kompota.

(aura.ba)

Komentari

komentara