AURINA KUHINJA: Punjeni krompir sa tikvicama

DSC_9784Potrebno: Kilogram mladog krompira, a i ne mora biti mlad (približno iste veličine), 300 grama tikvica (ja sam koristila faširano meso), 200 grama crnog luka, 100 grama mrkve, vegeta, biber, ulje, 2 dl paradajz soka, 1 dl vode, 3-4 kašike brašna.

Krompir skuhati u slanoj vodi sa ljuskom. Oljuštiti ga, presjeći na pola, i pažljivo izdubiti sredinu. Crni luk i mrkvu sitno isjeckati i propržiti na ulju. Tikvice oljuštiti i isjeckati na kockice. Izdinstanom luku dodati tikvice i miješati dok ne omeknu. Dodati vegetu i biber, skloniti sa vatre i umiješati sredinu od krompira, pa sve promiješati.

Krompir poredati u dublju vatrostalnu posudu, puniti ga pripremljenom smjesom. Na malo ulja prodinstati brašno, posoliti po ukusu i naliti paradajz sokom i vodom. Ostaviti da sos proključa, pa naliti njime krompir do pola i staviti u zagrijanu rernu da se peče. Ja sam umjesto tikvica ovog puta koristila faširano meso kao nadjev. Oboje je odlično – tvrdi Aurina čitateljka iz PljDSC_9783evalja, Alma Ćuzović.

 

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!