Aurina kuhinja: Plećka u vinu

dsc_9882Potrebno: 2 kašike ulja, 4 jagnjeće plećke (sa koskom), 16 mini glavica crnog luka, 4 čehna bijelog luka, 2 lista lovora, 4 grančice svježeg timijana, 2 grančice svježeg ruzmarina, 200 ml bijelog vina, 500 ml bujona, sok i kora od 2 limuna, 75 gr maslina bez košpice, šaku svježe sjeckanog peršuna, malo soli i bibera. Sastojci za sos: 3 čehna bijelog luka, sitno isjeckanog, 2 kašike maslinovog ulja, sok i kora jednog limuna, 4 kašike sjeckanog peršuna, malo soli i bibera.

Priprema: zagrijte rernu na 140 stepeni. U velikoj vatrostalnoj tepsiji zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Posolite i pobiberite jagnjeće plećkice, pa ih sa sa svih strana propržite da porumene, oko osam minuta. Izvadite plećke, a ubacite očišćene glavice crnog luka, pa i njih propržite takođe oko osam minuta.

Smanjite temperaturu i smanjite sitno sjekan bijeli luk, lovor, timijan, ruzmarin. Vratite jagnjeće plećke u tepsiju. Ulijte bijelo vino, bujon, sok i rendanu koru limuna. Začinite po ukusu. Ostavite da tečnost provri, dobro poklopite i prebacite tepsiju u rernu. Kuhajte oko tri sata. U međuvremenu pripremite sos tako što ćete pomiješati sve navedene sastojke. Kada izvadite jagnjetinu iz rerne, rasporedite luk ravnomjerno na dno četiri tanjira, pa odozgo plećkice. Od preostale tečnosti napravite preliv, tako što ćete prvo sa vrha odstraniti višak masti, a zatim dodati kašiku pripremljenog sosa. Dodajte sjeckane masline i začinite po ukusu, pustite da preliv još jednom provri i krčka još 10-15 minuta. Na kraju prelijte plećkice i služite uz preostali sos od peršuna.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!