Za tijesto:
- 2 jajeta
- 2 dl ulja
- 3 dl mlijeka
- 1 kašika suhog kvasca
- 100 g šećera
- oko 700 g brašna
Za fil:
- džem od šljiva
Za sirup:
- 200 g šećera
- 3 dl vode
Za posipanje kiflica:
- 100 g kokosa
PRIPREMA
U 3 dl mlakog mlijeka staviti kašiku suhog kvasca i 100 g šećera. Da stane pa dodati 2 jajeta, 2 dl ulja i brašnom zamijesiti tijesto. Tijesto dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kad tijesto nadođe, podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvaljati u krug i isječemo na 8 trouglova. Na svaki trougao tijesta staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Tako uraditi sa svim djijelovima tijesta. Kiflice ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. U međuvremenu skuhati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuhati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljivati u topao sirup (kiflice ne da stoje u sirupu samo provući kroz sirup sa jedne i druge strane) pa posuti kokosom. (recepti.com)