Aurina kuhinja: Orginalni recept za TOMBIK HAMURLAR

U ovoj "modificiranoj" verziji Tombika, umjesto paradajza, unutra su gljive ispržene i sir.

U ovoj “modificiranoj” verziji Tombika, umjesto paradajza, unutra su gljive ispržene i sir.

Sastojci:

ZA TIJESTO: 3-3,5 šolje brašna, 1 čaša vode, 4 kašike ulja, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 1 kesica praška za pecivo.

ZA FIL: paradajz, 200 grama žutog sira, so, peršunov list.

PRIPREMA: Paradajz isjeći na kriške, izhmiješati zatim sve sastojke za tijesto pa miješati sve dok se ne dobije meko tijesto. Pokriti i ostaviti da stoji 25-30 minuta.

Podijeliti tijesto na dva jednaka dijela, pa oba dijela razviti na jednaku debljinu. Zatim na jednu jufku redati paradajz, preko sir, pa pokriti drugom jufkom. Vaditi pogačice čašom ili kalupom.

U odgovarajućoj dubokoj tavi zagrijati ulje pa pržiti pogačice da dobro porumene. Gotove pogačice vaditi u zdjelu obloženu kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće. Servirati s umakom od rajčice ako ste umjesto paradajza i sira stavili neki drugi fil.

Pola kašike heljdinog brašna ukrasit će Tombik, ali će otežati razvijanje tijesta, pa ga vi izbjegnite

Pola kašike heljdinog brašna ukrasit će Tombik, ali će otežati razvijanje tijesta, pa ga vi izbjegnite

(E.K./aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!