Aurina kuhinja: KRUŠKE S PANČETOM, KROMPIROM I GORGONZOLOM

dsc_9904Potrebno: 150 gr pančete, 1 kašika putera, 1 velika glavica crnog luka, 1 čehn bijelog luka, 500 gr krompira, 1 šargarepa, 1 kašičica meda, 5 velikih kruški, malo soli, malo svježe sjeckane majčine dušice i žalfije, malo svjewže rendanog muškatnog oraščića, 750 ml bujona, 150 ml neutralne pavlake, gorgonzola za služenje, malo soli i bibera.

Priprema: Pančetu isjeckajte na tanke kriškice. U teflonskom tiganju je propržite da postane hrskava. Na tanjir stavite ubrus i preko njega rasporedite prženu pančetu, kako bi se ocijedio višak ulja. Iz tiganja ulijte u šerpu 1 kašiku masti koja je ostala od pančete. Dodajte puter i zagrijavajte dok ne počne da se pjeni. Luk isjeckajte na sitne komadiće, pa propržite na tihoj vatri oko 10 minuta u poklopljenom loncu, uz povremeno miješanje. U međuvremenu usitnite bijeli luk, krompir i mrkvu. Povrće dodajte u šerpu i nastavite da pržite još desetak minuta. Kruške isijecite na kockice, prethodno ih ogulite. Ubacite u šerpu i pomiješajte s povrćem. Zatim prelijte medom, dodajte majčinu dušicu, žalfiju i muškatni oraščić. Začinite po ukusu solju i biberom. Krčkajte sve još pet minuta da se sastojci dobro sjedine. Uspite bujon, pojačajte vatru i ostavite da čorba provri. Malo smanjite vatru, poklopite i krčkajte oko 20 minuta (dok krompir i šargarepa ne smekšaju). Blenderom na štapu ispasirajte dobro sve sastojke. Uspite neutralnu pavlaku, još jednom začinite po ukusu i pustite da čorba provri. Služite sa prethodno pripremljenom pančetom i izmrvljenom gorgonzolom.

(aura.ba)

Komentari

komentara