Aurina kuhinja: Jaja na begovski način

Za 4 osobe potrebno je: 8 jaja, 150 gr. riže, 30 gr. brašna, 30 gr. parmezana, peršun, ½ l mlijeka, 90 grama putera, 1 kašika mješavine začina, 100 ml slatke pavlake, 400 ml. vode, ulje, so i mljeveni crni biber

Prvo u šerpu, na šporet, stavimo puter da se rastopi, dodamo brašno i miješamo žicom za mućenje. Dospemo mlijeko i promiješamo, dodamo mješavinu začina, so i slatku pavlaku. Ne prekidajući miješanje, kuhamo bešamel sos dok ne dobije potrebnu gustinu.

U drugu šerpu stavimo puter da se rastopi, sipamo rižu, te promiješamo. Dodamo vodu i posolimo rižu. Prethodno obarena i oljuštena jaja sijećemo na polovine po dužini, nauljimo keramičku tepsiju za pečenje. Sitno isjećen peršun dospemo u šerpu sa, na pola obarenom rižom, pa sve prespemo u keramičku tepsiju. Na rižu redamo polovine jaja i sve prelijevamo bešamel sosom, na koji pospemo parmezan. Pećemo 15 minuta na temperaturi 220C. Jaja na begovski način isijećemo na parčad. Nekoliko parčadi stavimo u zdjelu za serviranje koju smo ukrasili tankim parčadima krastavca.