Aurina kuhinja: Egzotična kineska kuhinja lagano i na vašem stolu

Na ovim stranicama poklanjamo vam najljepše recepte za ukusne i zdrave obroke. Zavirit ćemo u sve krajeve svijeta i donositi vam različite okuse kultura i preporuke nutricionista. U ovom tekstu vam poklanjamo neke od kulinarskih dragulja iz kineske kuhinje, u kojoj se sjeckani komadići pirjanog ili pečenog mesa, ribe i povrća, kojima obiluje ova kuhinja, brzo pripremaju i odlično izgledaju na tanjuru

Sjeckanje namirnica na veličinu zalogaja tokom pripreme jedna je od karakteristika kineske kuhinje. Mnogo pažnje pridaje se izboru boja namirnica koje moraju biti žive. Sama priprema uglavnom je kratka jer se hrana priprema na visokim temperaturama u woku ili prži u dubokom ulju. Od mnogih začina, važno je spomenuti đumbir koji ljekovito djeluje na želudac. Za pripremu se većinom koriste nezasićena ulja i vrlo malo životinjskih masnoća uz obilje voća i povrća. Najčešći prilog je riža koja se poslužuje kao kruh u našoj kuhinji, a koristi se i prozirna rižina tjestenina koju možete poslužiti kao prilog mesnim jelima.

KINESKE PROLJETNE ROLICE

Sastojci: Za umak: kašika smeđeg šećera, sol, glutaminat, sojin umak, kašika pileće juhe, kašika ulja od kikirikija, kašika rižinog vina

Pripremite tekuće tijesto od brašna, vode i soli. Ispecite tanke palačinke. U wok ulijte ulje kikirikija i propržite jednu minutu meso pomiješano s kukuruznim brašnom, bambusovim mladicama i gljivama. Dodajte sve začine za umak i pustite da ispari. Na svaku palačinku stavite nadjev, smotajte i zatvorite vodom i brašnom. Savitke pržite u mnogo ulja dok ne postanu hrskavi.

SLATKO-KISELI UMAK

Sastojci: rižino ili jabukovo sirće, kečap, umak Worchester, tamni sojin umak, svijetli sojin umak

Pomiješajte kašičicu i pol rižina sirćeta (ili ga zamijenite jabukovim), dvije i pol kašičice kečapa, kašiku umaka Worchester, pet kašika šećera, kašičicu tamnog sojina umaka, kašičicu svijetlog sojina umaka i pola kašičice glutaminata. Kuhajte na laganoj vatri dok ne prokuha. Zatim dodajte kašičicu i pol gustina rastopljenog u malo hladne vode za zgušnjavanje.

KUHANA PATKA S ANANASOM I PROSOM

Sastojci: 1,5 kg patke, 250 g ananasa iz limenke, 200 g oguljenog prosa, 30 g brašna, šafran

Narežite patku na komadiće. Kuhajte dok ne provri, smanjite vatru i kuhajte dva sata. Meso očistite od kostiju i usitnite. Juhu procijedite i sačuvajte. Meso usitnite i propirjajte. Dodajte usitnjeni ananas, papriku, šafran i dvije kašike juhe te pirjajte 20 minuta. Skuhajte proso. Rastopite kašiku brašna u soku od ananasa na slaboj vatri. Dodajte dvije kašike sojinog umaka i malo supe. Patku i proso prelijte umakom i poslužite.

ŠPAGETI OD RIŽE NA SEČUANSKI

Sastojci: 200 g rižinih špageta, 200 g teletine ili svinjetine, đumbir, 0,5 l supe od povrća, rižino vino, sojin umak

Meso kuhajte pet minuta i narežite na komadiće. U woku zagrijte dvije kašičice šećera i pustite da se karamelizira. Dodajte meso i propirjajte. Podlijte kašikom vina i sojina umaka. Dodajte bijeli luk i đumbir, podlijte supom, dodajte glutaminat. Kuhajte 1 sat. Skuhajte špagete i prelijte supom. Poslužite u zdjelicama na čije dno stavite sitno narezan mladi luk, sojin umak i malo glutaminata.

KINESKI KOLAČIĆI SA SEZAMOM

Sastojci: 300 g brašna, 2 jaja, 80 g šećera, 3 g suhoga kvasca, 80 g zrna bijelog sezama, 60 g maslaca

Mikserom izmiješajte brašno, šećer, kvasac, umućeno jaje i maslac u tijesto. Ostavite ga da stoji sat vremena. Tijesto podijelite u kuglice. Umutite jaje i u njega uronite jednu polovicu svake kuglice. Namočenu polovicu stavite na foliju sa sezamovim sjemenkama i lagano pritisnite da se sjemenke bolje zalijepe. Pecite u limu za pečenje 20 minuta u pećnici na 18 stupnjeva.

SAVJETI DOMAĆICAMA
Vaše makaze bit će ponovo oštre, ako uzmete jedan komad aluminijske folije i presječete je par puta s tim makazama.

Tintu dok je friška, možete sa garderobe očistiti sa mlijekom.

Drvenu kašiku možete oprati, tako da je prelijete sa mineralnom vodom i pustite da odstoji neko vrijeme.

Zlato se može dobro očistiti sa crvenim lukom, tako da ga namažete lukom i ostavite da malo odstoji i potom ispolirate nekom mekanom krpom.

Masnoću u mikrovalnoj ćemo očistiti, tako da u jednu posudu nalijemo vode, izrežemo dosta limuna i pustimo da se zagrije na najvišoj temperaturi nekoliko minuta. Ne samo da će se masnoća očistiti nego će imati i lijep svjež miris limuna.

Za pranje zaprljanih fugi na pločicama, može se koristiti prašak za pecivo potopljen u malo vode. Pranje se vrši sa nekom malom četkicom, recimo za zube.

Začini se uvijek dodaju pri kraju kuhanja, jer samo tako sačuvaju svoju aromu.

Da so ne bi bila vlažna i zgrudvana u slanik, dodajte nekoliko zrna riže.

Ako imate glavobolju, pomoći će vam ako u kafu stavite nekoliko kapi limuna.

Da bi povrće koje držite u frižideru duže ostalo friško, plastiku u kojoj ga držite obložite kuhinjskim papirom i stavite spužvu pokvašenu vodom, ona će povrću davati potrebnu vlažnost i činiti ga friškim.

Pročitajte i:

Zalogaji po receptu Meše Selimovića: Višegradski kupus za gurmane

(Aura.ba)

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!