AURINA KUHINJA: ČOKOLADNE SUHE ŠLJIVE JE JEDNOSTAVNO NAPRAVITI

U prehrani, suhim šljivama treba pokloniti posebnu pažnju. Njihova nuricionistička i zdravstvena vrijednost je velika. Donosimo vam recept za pripremu prirodnog, zdravog i malo neobičnog deserta.

Za čokoladne suhe šljive potrebno je:

100 gr suhih šljiva, 2 kašike margarina, 4 kašike kakaa, 2 kašike mlijeka, a po želji možete dodati i šećer u prahu.

Postupak pripreme:

Suhe šljive namočite u vrućoj vodi. Nakon 10-minutnog namakanja izvadite košpice. Na pari istopite navedene sastojke. Uz stalno mješanje homogenizirajte masu kakaa, margarina i mlijeka. Odmaknite s vatre i lagano u kakao masu uranjajte suhe šljive. Ostavite da se hlade (vrijeme hlađenja zavisi od temperature zraka).

Čokoladne šljive možete ukrasiti kokosom, mljevenim keksom. Ovaj recept možete nadograditi na više načina, kao jedan od njih je: orahova jezgra umetnuta umjesto košpica i oblivanje čokoladom.

(A. D./aura.ba)

Komentari

komentara