AURINA KUHINJA: Banana Split Torta

banana split

Sastojci
Biskvit
7 bjelanaca
7 kašika šećera
2 kašike kakaoa
10 kašika oraha
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
FIL
7 žumanaca
700 ml mlijeka

2 pudinga od banane
4 banane
30g čokoladnih mrvica
250g margarina
8 kašika šećera
dekoracija
3 krem šlaga
250ml mlijeka
100g čokolade
1 kašika ulja

Priprema
1.
Za biskvit
Dobro umutiti bjelanca, dodati šećer i još malo umutiti. Brašno pomiješati sa kakaom, orasima, praškom za pecivo pa dodati polako u umućena bjelanca.
Rernu zagrijati na 200 stepeni.
Veliki pleh obložiti pek papirom pa sipati umućenu masu i ispeći biskvit.
Kada se ohladi presjeći na pola po dužini.
2.
Za fil :

Staviti 600ml mlijeka na šporet sa šećerom da prokuha.
Žumanca umutiti pa dodati ostatak mlijeka, mutiti i dodati puding od banane.
Kada mlijeko prokuha, skloniti sa vatre i polako dodati žumanca sa pudingom svo vrijeme miješajući.
Vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne svo vrijeme miješajućii.
U ohlađen fil dodati umućen margarin i čokoladne mrvice.
3.
Na koru namazati polovinu fila, poredati banane, pa opet premazati filom, pa položiti koru.
Umutiti šlag sa mlijekom i dekorisati tortu, a odozgo preliti sa otopljenom čokoladom – kaže naša čitateljka iz Sarajeva, Jasna Čehajić-Bezdrob.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!