Aurikulodijagnostika: AKO SU VAM CRVENE UŠI – PROVJERITE PRITISAK

Smatra se da se djelovanjem na ove tačke mogu izliječiti različite bolesti. O mnogo toga govori i spoljašnji izgled ušiju… Riječ dajemo refleksoterapeutu Nataliji Dimitrijevnoj Petročenko iz ruskog Petrozdavodska.

Stanje ušnih školjki – može vam mnogo reći o zdravlju. Evo nekih signala:

Bore na ušnoj resici mogu biti znak ateroskleroze, dijabetesa te visokog rizika od infarkta i moždanog udara.

Velika resica sa posebnim zadebljanim dijelovima govori o iscrpljenosti organizma i sklonosti prema kancerogenim oboljenjima

Tamnocrvene i smeđe mrlje na ušima svjedoče o mogućem oboljenju debelog i tankog crijeva

Crvenilo na ušima, naročito ono iznenadno, znak je moguće hipertenzije (visokog krvnog pritiska) i disfunkcije vegetativnog sistema.

Tamnocrvene do ljubičaste nijanse ušiju mogu biti znak oboljenja jetre, pankreasa, gastrointestinalnog trakta.

Koža  na ušima biva sjajna u slučaju opšte iscrpljenosti organizma i atonije crijeva.

Plavkasta nijansa svjedoči o bolestima plućnog i bronhijalnog sistema, te o srčanoj insuficijenciji.

Debela, naduvena, meka resica ukazuje na sklonost ka gojaznosti.

KORISNA PRAVILA

Da biste se izborili sa stresom, ili brže zaspali – masirajte ušnu resicu tri do pet minuta u smjeru kazaljke na satu, sa po jednim obrtom u sekundi.
Kad se probudite, gladite krajeve ušiju odozgo nadole 30 puta u minuti. Zatim povucite resicu nadole pa nagore, u stranu. To će vas obodriti i pripremiti za dnevne obaveze.
Oblast resice, gdje se obično buše uši, važi za „zonu oka“. Zato se onima koji imaju problema sa vidom, ili pak genetsku sklonost ka tome, savjetuje da se uzdrže od nošenja minđuša.

Tajna snaga malog prsta

Iako mali prst važi za „mlađeg brata“ među prstima, njegov uticaj na cjelokupan organizam zaista je veliki. Drevni ruski iscjelitelji smatrali su da masažom ovog prsta možemo smanjiti apetit. To treba raditi i s lijevim prstom prije jela.

Ipak, važno je poštovati  određene uslove: žene treba da masiraju mali prst do podne suprotno od smjera kazaljke na satu, a poslije podne – u smjeru kazaljke na satu. A muškarci obrnuto. Također, odavno se smatralo da slab (manji i tanji) prst svjedoči o srčanim problemima, naročito ako ga osoba ne može razmrdati i saviti. A ukoliko se pozabavite treniranjem ovog prsta (češće ga pomjerajte i masirajte), možete poboljšati zdravlje srca. Za određivanje karakternih crta – veliku važnost ima dužina malog prsta i njegov oblik.

U normalnom poretku, on bi trebalo da dođe do prve falange domalog prsta, da bude prav, bez primjetnih devijacija. Po pravilu, vlasnici takvog prsta prijatnjiji su u komunikaciji i nemaju neke unutrašnje komplekse. Od značaja je i nivo „lokacije“ (osnove) prsta. Ako nečiji mali prsti imaju nužu osnovu od ostalih, onda ta osoba može biti u stalnom grču, stisnuta iznutra i zatvorena u intimnim odnosima.

Ako je osnova malog prsta viša od linije korijenske ravni linije ostalih prstiju, onda su vlasnici, po pravilu, intelektualno razvijeni. Oni praktično odmah love informaciju, a potom je obrađuju. Takvi su mali prsti kod uspješnih biznismena ili ljudi koji se bave trgovinom značajnim informacijama.

Ako mali prst ima konusni oblik, pred nama je pravi avanturista. Nesrazmjerno mali prsti svjedoče o tome da osoba ima mnogo kompleksa, da se teško snalazi u komunikaciji, da loše usvaja informacije. Izrazito iskrivljeni prsti mogu svjedočiti o psihičkim problemima.

A mali prst upravlje još i mistikom i seksom. Želite li da pojačate svoju seksualnu privlačnost i mističke sposobnosti – nosite srebrni prsten na malom prstu lijeve ruke.

(aura.ba)