Aura u posjeti manastiru Vujan koji se nalazi u samom srcu Srbije: HRAM ZDRAVLJA ZA SVE POSJETITELJE!

Zoran Petrović Šumadinac, ezoteričar, parapsiholog i radiesteziolog, za ovaj broj Aure donosi zanimljivu priču o manastiru Vujan. Kako naglašava, u ovu veliku svetinju on odlazi barem dva puta mjesečno kako bi osjetio blagodet ovog svetog mjesta. A u znak blagodati Gospodnje, Zoran se zamonašio baš u ovom manastiru.

Za aura.ba piše ezoterista Zoran Petrović Šumadinac

Za aura.ba piše ezoterista Zoran Petrović Šumadinac

Vujan, srpski pravoslavni manastir, nalazi se na šumovitoj padini ispod vrha planine Vujan, na pola puta između Gornjeg Milanovca i Čačka. Ne zna se kada je ovaj manastir osnovan, ali svakako datira iz 13. stoljeća. Slava hrama je Sabor Svetog Arhangela Gavrila.

Ime planine Vujan i manastira Vujan potiče od stare srpske riječi ujiti, vujiti ili hujiti, jer se na planini stalno čuje zvuk hujanja ili huke vjetra koji se spušta niz planinu preko guste stoljetne šume.

Na početku 13. vijeka, u vrijeme kralja Milutina, monasi sa Svete Atonske Gore bježe od invazija plaćenika katoličke crkve. Po dolasku u Ovčarsko-Kablarsku klisuru osnovali su manastir Obrovin, današnji Vujan. Celibne mošti svetitelja iz 13. vijeka nalaze se u samom manastiru i uvijek su dostupne za cjelivanje.

Grob vojvode srpskog knjaza Miloša Obrenovića i Lazara Mutapa koji se nalazi pod zidinama ove Svetinje spada, takođe u zanimljivosti koje se vezuju za manastir Vujan. Od ostalih zanimljivosti valja pomenuti i mošti koje se nalaze u priprati hrama, za koje se ne zna tačno kome pripadaju, pa se nazvaju moštima “Vujanskog Svetitelja”.

Grob vojvode srpskog knjaza Miloša Obrenovića i Lazara Mutapa koji se nalazi pod zidinama ove Svetinje spada, takođe u zanimljivosti koje se vezuju za manastir Vujan. Od ostalih zanimljivosti valja pomenuti i mošti koje se nalaze u priprati hrama, za koje se ne zna tačno kome pripadaju, pa se nazvaju moštima “Vujanskog Svetitelja”.

Nad samim moštima vrši se i molitva za iscjeljenje koje vrši veliki duhovnik i iguman manastira, otac Jovan, koji odiše nevjerovatnim mirom i blagošću. U južnom dijelu crkve nalaze se mošti prvobitnog vlasnika zemlje Nikole Lunjevca koji je nesebično darovao zemlju za podizanje manastira.

U Vujanu spas i od tuberkuloze

Sa spoljne strane manastira počivaju i posmrtni ostaci braće kraljice Drage Obrenović, i Nikole Nikodija Lunjevice, ubijenih tokom puča u maju 1903. godine. Kasnije su zemni ostaci kraljice Drage prenijeti u ovaj manastir, gdje se i sada nalaze. Današnja crkva Svetog Arhanđela Mihaila sagrađena je 1805. godine. Ktitor crkve je Nikola Milićević Lunjevica.

Vjernici se mogu uvijek pokloniti i cjelivati  grob svetitelja ali se napominje da bi bilo blagodatnije da glavu tj čeoni dio glave položimo blago na grob svetitelja i da se pomolimo za ono za šta smo i došli.

Na moštima ovog svetitelja mnogi su pronašli sebi lijeka ali i svojim najbližima. Mnogi su se izliječili od najtežih bolesti  ali i jako puno bračnih parova je dobilo prinovu baš zbog samog manastira.

manastir i zoranTrebam napomenuti jako važan detalj, a to je da se uspokojeni srpski patrijarh Pavle, vječna mu slava, i sam izliječio baš u ovom manastiru. Naime, kada je imao 19 godina, obolio je od tuberkuloze. Ljekari su mu predviđali smrt ali on je došao u manastir Vujan i tu ostao tri godine – nad moštima svetitelja se molio i ozdravio.

U zahvalnost manastiru, a i samom svetitelju, ručno je izrezbario krst od drveta i položio na moštima. Krst se i danas nalazi na moštima svetitelja.

A u znak blagodati Gospodnje, i sam sam se zamonašio baš u ovom manastiru.

Rješenje za sve probleme

Što se tiče patrijarha Pavla, on je kasnije prešao u sveštenike i po božjoj promisli postao srpski patrijarh. Patrijarh Pavle je najpoznatiji i najbolji srpski patrijarh i  danas je jako omiljen u narodu. Patrijarh Pavle i sam je novonastali svetitelj u pravoslavnom svijetu. O njemu i mjestu  gdje počivaju njegove blagodatne mošti, pisaću u narednom broju magazina Aura.

Na kraju, moram napomenuti da u manastir Vujan odlazim najmanje dva puta mjesečno kako bih osjetio energiju i blagodat ovog svetog mjesta. Zaista, svima onima koji imaju bilo kakve probleme, zdravstvene ili neke druge, toplo preporučujem da posjete ovo mjesto koje iskonski odiše mirom i blagostanjem. Vjerujte mi na riječ, ovdje ćete naći spokoj i rješenje za svoje probleme.

(aura.ba)