Aura u posjeti manastiru Tresije: Posjeta manastiru liječi!

Manastir je osnovan 1309. godine i u vrijeme kralja Dragutina. Nalazi se na Kosmaju, blizu današnjeg puta Sopot – Mladenovac, od Sopota je udaljen 6 kilometara, a od Mladenovca 15 km.

U sjeverozapadnom dijelu vrhova Kosmaja, iznad strmo usječenog korita potoka Male Tresije, smjestio se manastir posvećen Saboru Svetih Arhangela, u narodu poznat pod imenom Tresije. Manastir Tresije je pravoslavni muški manastir koji pripada Eparhiji šumadijskoj Srpske pravoslavne crkve.
Manastir je osnovan 1309. godine i u vrijeme kralja Dragutina. Nalazi se na Kosmaju, blizu današnjeg puta Sopot – Mladenovac, od Sopota je udaljen 6 kilometara, a od Mladenovca 15 km.
Posvećen je svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Naziv Tresije je dobio po potoku koji izvire pored manastira.

Manastir je rušen i obnavljan više puta. Prva obnova po dolasku Turaka bila je 1709. godine kada ga je obnovilo bratstvo Manastira Rakovica. Srušen je ponovo krajem 18. vijeka i obnovljen 1936. Tada je počela izgradnja konaka ali je drugi svjetski rat to prekinuo i kasnije je kamen utrošen na izgradnju hotela Hajdučica.

Novi konak počet je 14. septembra 1991. kada je osveštan kamen temeljac donijet sa Svete gore, koji je položila kneginja Jelisaveta Karađorđević.
Pod pokroviteljstvom manastira održavaju se manifestacije Pod lipama manastira Tresije i Dani Milovana Vidakovića.

Starješina manastira je arhimandrit Jovan Maričić koji tu živi već šest decenija. On je bio jedinac i sve svoje imanje zavještao manastiru.
Manastir Tresije je svečano 13. i 14. septembra 2009. obilježio sedam vijekova postojanja.
Do Kosmaja i Tresija se sa svih strana brzo dolazi, a svaki dolazak sa sobom ponese, pored ljepote prirode, i potrebu ponovnog vraćanja i pripadanja ovoj viševjekovnoj svetinji.

Čudo ili…?

Manastir Tresije kod Sopota se puno spominje među turistima koji obilaze Kosmaj. Mještani Kosmaja tvrde da se na spoljnom zidu ukazao lik Bogorodice. Mnogi vjernici ovde dolaze jer očekuju da tim obilaskom mogu da pomognu sebi ili dragim ljudima koji su bolesni. Naučnici tvrde da je sama slika na zidu nastala tokom nekoliko godina usljed vremenskih prilika, mještani ipak vjeruju da je riječ o čudu.

(Zoran Šumadinac/aura.ba)