Aura u posjeti manastiru Svetog Nektarija Eginskog, Egina, Grčka: Bolesnima daje upute o ozdravljenju i preko snova!

Za aura.ba piše ezoterista Zoran Petrović Šumadinac

Za aura.ba piše ezoterista Zoran Petrović Šumadinac

Sveti Nekatrije Eginski je svetitelj za koga je zabilježeno preko 2000 čuda. O čudima svetog Nektarija Eginskog svjedočili su mnogi njegovi savremenici i sljedbenici, među kojima je bio i arhimandrit Amvrosije Fontrije.

Egina se nalazi u centralnom dijelu Saronskog zaliva. Brdovito ostrvo, koje je dobilo ime po svom mitskom kralju Eaku, ima blago razuđene obale sa brojnim malim zalivima i skrivenim plažama. Zemljište vulkanskog porijekla je veoma plodno i puno zelenila, posebno mirisnih borovih šuma, pa je zato gusto naseljeno.

Lokalno stanovništvo bavi se uzgajanjem pamuka, badema, vinove loze, maslina, pistaća…

Vjerovali ili ne, nekada je na Egini postojalo preko tri stotine crkvi. U onim najstarijim se i danas mogu vidjeti dobro očuvane freske iz srednjeg vijeka, kada je cijelo područje pripadalo Vizantijskom carstvu. Među spomenicima iz doba antike izdvajaju se hram i svetilište posvećeni Zevsovoj kćeri, boginji Afeji, sagrađeni u 7. vijeku prije nove ere na najvišem brdu iznad mora. No, zdanje koje je posjetiocima najinteresantnije bez sumnje je hram Svetog Nektarija kod Lavriona, pored svete gore zvane Paliohoro, na mjestu udaljenom nekih sat i po hoda od obale.

Svetac je 1904. godine na ruševinama crkve posvećene Svetoj Trojici osnovao ženski manastir, postavivši za igumaniju slijepu monahinju Kseniju, svoju učenicu.

Zvanični podaci kažu da je Nektarije, svjetovnog imena Anastasije, rođen 1846. godine u istočnoj Trakiji. U crkvenoj karijeri dostigao je čin mitropolita, sa službom u Aleksandrijskoj patrijaršiji, odakle je protjeran zbog, navode hroničari, loših odnosa i ljudskih spletki.

44aura22-23.qxdČudesna iscjeljenja

U životopisima i sjećanjima na Nektarija Eginskog dominiraju čudotvorna iscjeljenja, ali i mnoga dobra koja je za sobom ostavio. Između ostalog, osnovao je školu za nepismene i šio papuče za monahinje, a najteže bolesnike liječio duhom i djelima koja prevazilaze moć poimanja.

Mole mu se posebno bolesnici koji boluju od kancera, raka i malignih bolesti.

Svi vjernici odlaze kod njegovih svetih moštiju i u manastire koji imaju česticu Svetog Nektarije Eginskog (dio svetih moštiju) ili se cjelivaju njegove ikone, pomazuje se osvećenim uljem Svetog Nektarija Eginskog i svaki dan se čita Akatist i molitva Svetom Nekatriju Eginskom za iscjeljenje.

Na spisku bolesti čije je iscjeljenje po pravoslavnom vjerovanju pomogao su paraliza, nervna oboljenja, oboljenja bubrega, očiju i Parkinsonova bolest. Takođe su zabilježena njegova čuda u raznim nesrećama kao što su brodolomi, survavanje autobusa u provaliju, napadi ajkula, ujedi zmija i ostali. Vjernici govore da im je davao upute i u snu šta da urade da bi ozdravili.

44aura22-23.qxdČudo vijeka

Sveti Nektarije Eginski i sam je preminuo od kancera po promišlju Božijem, da bi bio pomoć i putokaz ljudima koji od toga boluju. On je preminuo od maligne bolesti da bi dobio vijenac slave Božije za svoj bogougodan život, dok je nama ljudima bolest putokaz i opomena da se okrenemo Gospodu i shvatimo volju Njegovu, koju obično ne primjećujemo baveći se svojim stvarima, problemima i životima.

Sveti Nekatrije Eginski je svetitelj za koga je zabilježeno preko 2000 čuda. O čudima svetog Nektarija Eginskog svjedočili su mnogi njegovi savremenici i sljedbenici, među kojima je bio i arhimandrit Amvrosije Fontrije. On je napisao svečevo žitije u kojem je nabrojao neka od čuda koja su se dogodila poslije njegove smrti, a kojih je, kako sam kaže, bilo toliko, da “nema papira na koji bi mogla stati”.

U avgustu ove godine na molebanu za zdravlje na Egini desilo se  čudo vijeka.

Sveti Nektarije je naočigled svih prisutnih otvorio na par trenutaka oči još jednom potvrđujući svoju moć. Celibne čestice moštiju  Svetog Nektarija Eginskog nalaze se u Beogradu u manastiru Rakovica gdje počiva i tijelo upokojenog Srpskog Patrijarha Pavla, o kojem smo pisali u jednom od prošlih brojeva.

(aura.ba/arhiva magazina Aura)